Danska vaniljkransar

18 december, 2018

Vaniljkransar är en klassisk dansk julkaka, bakade av rostade mandlar och äkta vaniljstång.

Jag är ju alldeles vansinnigt förtjust i Danmark. Och danskar. Och dansk mat. Och hygge. Och… ja, ni fattar. Jag gillar Danmark! Det kan bero på att jag känner många danskar, och att jag danskar i min familj och att jag faktiskt är en sextondel dansk. Sen är jag ju skåning också, och om man räknar långt tillbaka så kanske alla mina förfäder var danskar. Förmodligen. 

I alla fall! Här kommer receptet på en klassisk dansk kaka som de gärna äter till jul, danskarna. Den bakas med rostade mandlar och äkta vaniljstång och smakar helt ljuvligt.

Danska vaniljkransar

4.5/5(18)
Röster
Portioner: ca 30 st

Ingredienser:

80 gram mandel

1 vaniljstång

180 gram strösocker (2 dl)

200 gram mjukt smör

1 ägg

250 gram vetemjöl (drygt 4 dl)

Instruktioner:

1. Rosta mandlarna i en plåt på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn) i ca 8-10 minuter, skaka plåten någon gång. Låt sedan mandlarna svalna.

2. Låt ugnen vara kvar på 180 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

3. Dela vaniljstången på mitten på längden och skrapa ur vaniljkärnorna. Mosa dem med ett par matskedar av sockret.

4. Blanda vaniljsockret, resten av sockret och smöret tills du har en smet.

5. Tillsätt ägget och rör om.

6. Mixa mandlarna tillsammans med 100 gram av vetemjölet till ett fint mandelmjöl.

7. Blanda i mandelmjölet och resten av mjölet med smeten och rör om till en mjuk deg.

8. Lägg degen i en spritspåse med en stjärntyll och spritsa runda kransar på ett bakplåtspapper på en plåt.

9. Baka i 10-15 minuter tills kransarna är gyllenbruna.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg