Danska fastelavnsboller

8 februari, 2020

Fastelavnsboller, danskarnas version av semla. Mjuk kardemummabulle fylld med vaniljkräm och mandelkräm, toppad med chokladglasyr. Mange tak!

Fastelavn är danskarnas högtid innan fastan, precis som vi har Fettisdagen. De äter fastelavnsboller och barnen har fest där de klär ut sig och ska slå katten ur tunnan. Det är som en pinata, men nu för tiden inte längre med en levande katt i, utan fylld med godis.

Och istället för semlan så har de alltså fastelavnsboller. Och till skillnad från semlan så verkar de kunna se ut lite hur som helst, så länge det är en fylld bulle med något på. Den kan vara gjord av wienerdeg, pate au choux eller vetedeg. Den kan ha ett lock och vara fylld med sylt och grädde, eller som här, ha fyllningen inuti sig.

De här mjuka kardemummabullarna är fyllda med vaniljkräm mandelkräm och toppade med chokladglasyr (ni vet sån som finns på danska wienerbröd). Så himla otroligt gott faktiskt!

Danska fastelavnsboller

4.5/5(1)
Röster
Portioner: Ca 20 bullar

Ingredienser:

Vetedeg

Fördeg:

200 g fingervarm mjölk (2 dl)

130 g vetemjöl (4 dl)

3o g jäst

Tillsätt sen:

80 g vetemjöl (2 dl)

2 små ägg

0,5 tsk salt

2 tsk nymald kardemumma

50 g rumstempererat smör

90 g socker (1 dl)

Till pensling:
1 ägg uppvispat med lite vatten och salt.

Vaniljkräm

Välj något av de här recepten

Vanilkrämen ska vara kall när du fyller bullarna.

Mandelkräm

100 g mandelmassa (gärna hemmagjord)

50 g strösocker (0,5 dl)

100 g smör

Chokladglasyr

120 g florsocker (2 dl)

15 g kakao (2 msk)

2-3 tsk vatten (tillsätt lite i taget tills du har en jämn glasyr)

Instruktioner:

Vetebullar

1. Blanda ut jästen med mjölken och rör ihop med mjölet. Blanda i bakmaskin tills i ett par minuter tills det går ihop till en deg. Låt vila i ca 15 minuter.

2. Tillsätt sedan övriga ingredienser till degen och blanda med degkrok i maskin i 10-15 minuter tills du har en riktigt blank och smidig deg som går att ta i utan att bli kladdig.

3. Låt degen vila i 30 minuter.

4. Kavla ut degen, ca 0,5-1 cm tjock. Dela degen i 20 fyrkanter. Klicka ut vaniljkräm och mandelkräm i mitten och stäng dem sedan genom att fästa hörnen med varandra tills bullen är helt tät. Lägg med skarven  neråt på en plåt och låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.

5. Sätt ugnen på 210 grader varmluft (225 grader vanlig ugn). Baka bullarna i ca 8 minuter tills de fått fin färg. Pensla bullarna med uppvispat ägg direkt när de kommer ut ur ugnen. 

6. Låt bullarna svalna.

Mandelkräm

1. Rör samman mandelmassa, smör och socker till en krämig massa. Låt vara framme i rumstemperatur tills du ska använda den.

Chokladglasyr

1. Rör samman florsocker, kakao och vatten tills du har en jämn glasyr som inte är för rinnig men som ändå flyter ut.

2. Spritsa eller skeda ut ca 0,5 msk på varje avsvalnad bulle.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg