Fastelavnsboller, danskarnas version av semla. Mjuk kardemummabulle fylld med vaniljkräm och mandelkräm, toppad med chokladglasyr. Mange tak!
Fastelavn är danskarnas högtid innan fastan, precis som vi har Fettisdagen. De äter fastelavnsboller och barnen har fest där de klär ut sig och ska slå katten ur tunnan. Det är som en pinata, men nu för tiden inte längre med en levande katt i, utan fylld med godis.
Och istället för semlan så har de alltså fastelavnsboller. Och till skillnad från semlan så verkar de kunna se ut lite hur som helst, så länge det är en fylld bulle med något på. Den kan vara gjord av wienerdeg, pate au choux eller vetedeg. Den kan ha ett lock och vara fylld med sylt och grädde, eller som här, ha fyllningen inuti sig.
De här mjuka kardemummabullarna är fyllda med vaniljkräm mandelkräm och toppade med chokladglasyr (ni vet sån som finns på danska wienerbröd). Så himla otroligt gott faktiskt!
Frida
Verkar inte stämma med mjölmängden? Står tex: 130 g mjöl (4 dl). Vad är rätt?
Emma Brink Rask
Grammen stämmer, jag har ändrat dl nu.