Dansk drömkaka

3 september, 2021
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En dansk klassiker. Saftig vaniljbotten toppad med en smarrig topping av kokos och farinsocker.

Den här kakan är en klassiker i Danmark, i stil med vår egen toscakaka. Och de två kakorna påminner om varandra. Man kan säga att det här är en toscakaka med kokos. Signifikant för den är att toscan är gjord med farinsocker vilket ger den en väldigt särskild smak. Jag upptäckte till och med att det finns ett recept på drömkaka på våra svenska farinsockerpaket.

Jag bakade i en form på 20×20 cm, du hittar en sån här. Om du vill baka i en vanlig långpanna så skulle jag dubbla receptet.

Jag älskar fyllningar och toppings till kakor och jag kunde inte låta bli att ta dubbel sats av toppingen. Det gör man såklart som man vill, men mina kollegor som fick äta upp den här kakan verkade extra exalterade över just det faktumet.

Jag har utgått från receptet som finns på danska Arlas hemsida på Drömmekage.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer, tips och inblick bakom kulisserna.

Dansk drömkaka

4/5(96)
Röster
Portioner: 18 bitar

Ingredienser:

Kaka

2 ägg

150 g socker (knappt 2 dl)

1 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)

25 g smör

1 dl mjölk

125 gram vetemjöl (2 dl)

1,5 tsk bakpulver

Kokostopping

100 g smör

150 g kokosflingor (4 dl)

150 g brun farin (knappt 2 dl)

50 g strösocker (0,5 dl)

0,5 dl mjölk

Instruktioner:

Kaka

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn) och klä en form (ca 20×20) med bakplåtspapper.

2. Vispa ägg, socker och vanilj fluffigt i 3-4 minuter.

3. Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt.

4. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i ägg och socker växelvis med mjölk och smör. Försök behålla så mycket luft som möjligt.

5. Häll smeten i formen och baka i 15-20 minuter tills kakan är nästan klar. Gör under tiden kokostoppingen. Ta ut kakan när den är nästan klar, höj sedan värmen till 200 grader varmluft (225 vanlig ugn).

Kokostopping

1. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt smälta samman.

2. Låt det koka upp under omrörning och sjuda i ett par minuter.

3. När du tar ut kakan, bred försiktigt ut fyllningen på kakan och ställ tillbaka den i ugnen.

4. Baka i 5 minuter tills kokostoppingen börjar få lite färg.

5. Låt kakan svalna och skär sedan upp den i rutor.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Ewa Nilsson

    Är receptet på toppingen dubbel sats

  • Jättegott och bra recept. Jag gjorde enkla sats till toppingen och tyckte det räckte bra.
    Bytte även 2 dl vetemjöl mot 1,5 dl vetemjöl + 1 dl mandelmjöl och tuxkte sockerkakan fick härlig tyngd och saftighet.
    Bra recept!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg