Crème brulée med kardemumma

29 december, 2019

Krämig Crème brulée med smak av kardemumma. Bakas i ugn utan vattenbad och dubbelkaramelliseras för bästa crunch.

Crème brulée är en av mina favoritdesserter, jag brukade alltid beställa in den på restaurang om det fanns på menyn. Men nu har jag kommit av mig lite, och det var verkligen länge sen jag åt en.

Som med alla andra grejer jag verkligen älskar så är jag väldigt kräsen på hur de ska vara. Min crème brulée måste vara silkeslen och krämig, inte stabbig. Den får absolut inte vara kall, som kallast rumstempererad. Den måste smaka mycket och ha ett rejält tjock och knäckigt lager av bränt socker på toppen.

De här uppfyller allt det där och dessutom smakar de fantastiskt av nymortlad kardemumma. My gosh så gott! Och superbra att förbereda någon dag innan festen.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Crème brulée med kardemumma

3.8/5(73)
Röster
Portioner: 6 portioner eller 12 minidesserter

Ingredienser:

3 dl grädde

1 dl mjölk

1 tsk vaniljpasta

1 tsk krossade kardemummakärnor

80 g äggulor (4 st)

60 g strösocker (2/3 dl)

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 90 grader varmluft (100 grader vanlig ugn) och sätt formarna du vill använda på en plåt. Jag körde små glasburkar, det fick plats typ en halv dl i dem.

2. Koka upp grädde, mjölk, vanilj och kardemumma. Ta av från värmen och låt stå i 10 minuter.

3. Rör ihop äggulor och socker, utan att vispa. Sila sedan ner gräddmjölken i ägg och socker och blanda ihop utan att vispa.

4. Fördela i formarna och baka i ca 1 timme. De ska kännas dallriga men inte rinniga. Låt svalna till rumstemperatur.

5. Strö över råsocker och bränn av med brännare. Strö sedan på ett lager socker till och bränn av.

Servera rumstempererade med färska bär. Om du gör dem dagen innan, ha dem i kylen och ta fram dem ett par timmar innan de ska ätas, bränn av och servera.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
10 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Ugnens grillfunktion om man inte har en brännare? Mitt kök behöver inte en pryl till ?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kommer tyvärr aldrig få samma resultat med ugnens grillfunktion.

  • Hej visst kan jag göra creme bruléen idag och ha dem i kylskåpet tills strax före jag ska bränna av och sen servera dem i morgon? ?

    • A
      Emma Brink Rask

      Absolut! Låt dem stå framme någon timme innan servering bara!

  • Om jag vill skippa kardemumman, rekommenderar du då att jag tar mer vaniljpasta? Hur mycket mer i så fall?

  • Vart har du köpt formarna?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det är gamla kaviarburkar

      • Jag har ingen brännare, hur länge och vilka grader krävs i ugnen istället?

        • A
          Emma Brink Rask

          Du kommer dessvärre aldrig att få till det rätta resultatet med ugn. Men du få testa på högsta temperaturen som din ugn kan komma upp i och sen bara 2-3 minuter. Håll koll hela tiden.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg