En crème brulée med smak av chai-te blir en perfekt avslutning på höstmiddagen.
Chai betyder egentligen bara te, så att vi säger chai-te blir ju lite kaka på kaka. Men vilka kryddor som menas när vi säger chai verkar variera lite när man söker på nätet. Men vi kan ju vara överens om att kanel, kardemumma, nejlika, muskot och ingefära är med i leken. Sen finns det några varianter med svartpeppar, kryddpeppar, stjärnanis och lite annat. Men vi kan ju lätt säga att det är kryddorna som vi förknippar med hösten och kanske till och med med julen då de påminner mycket om pepparkaka och pumpakrydda.
Om man blandar egen kryddmix med malda kryddor så får man en väldigt grå crème brulée och det ville inte jag. Så därför lät jag istället de hela kryddorna koka upp med grädden och sedan fick det stå och dra i ett par timmar. Smaken blir ganska subtil men tydligt där. Vill du ha en mer kraftfull smak så måste du nog tillsätta malda kryddor till grädden.
Sen kan det tåla att upprepas hur crème brulée ska serveras. Den måste vara silkeslen och krämig, inte stabbig. Den får absolut inte vara kall, som kallast rumstempererad. Den måste smaka mycket och ha ett rejält tjock och knäckigt lager av bränt socker på toppen.
BONUSTIPS! Om du vill göra det ännu enklare för dig så kan du bara koka upp grädden med 3 tepåsar med chaite, låta det dra i nån timme och sen göra som receptet säger. Fattar inte att jag inte tänkte på det först!