Crème brulée med chaikryddor

13 september, 2021

En crème brulée med smak av chai-te blir en perfekt avslutning på höstmiddagen.

Chai betyder egentligen bara te, så att vi säger chai-te blir ju lite kaka på kaka. Men vilka kryddor som menas när vi säger chai verkar variera lite när man söker på nätet. Men vi kan ju vara överens om att kanel, kardemumma, nejlika, muskot och ingefära är med i leken. Sen finns det några varianter med svartpeppar, kryddpeppar, stjärnanis och lite annat. Men vi kan ju lätt säga att det är kryddorna som vi förknippar med hösten och kanske till och med med julen då de påminner mycket om pepparkaka och pumpakrydda.

Om man blandar egen kryddmix med malda kryddor så får man en väldigt grå crème brulée och det ville inte jag. Så därför lät jag istället de hela kryddorna koka upp med grädden och sedan fick det stå och dra i ett par timmar. Smaken blir ganska subtil men tydligt där. Vill du ha en mer kraftfull smak så måste du nog tillsätta malda kryddor till grädden.

Sen kan det tåla att upprepas hur crème brulée ska serveras. Den måste vara silkeslen och krämig, inte stabbig. Den får absolut inte vara kall, som kallast rumstempererad. Den måste smaka mycket och ha ett rejält tjock och knäckigt lager av bränt socker på toppen.

BONUSTIPS! Om du vill göra det ännu enklare för dig så kan du bara koka upp grädden med 3 tepåsar med chaite, låta det dra i nån timme och sen göra som receptet säger. Fattar inte att jag inte tänkte på det först!

Crème brulée med chaikryddor

3.7/5(16)
Röster
Portioner: 6 portioner

Ingredienser:

3 dl grädde

1 dl mjölk

Chaikryddor (en kanelstång, 10 hela kardemummakärnor, 1 stjärnanis, 2 kryddnejlikor, 2 svartpepparkorn, 1 tsk malen ingefära, 0,5 tsk malen muskot)

80 g äggulor (4 st)

60 g strösocker (2/3 dl)

1 dl råsocker

Instruktioner:

1. Koka upp grädden och mjölken med kryddorna och låt det stå i ett par timmar.

2. Sätt ugnen på 90 grader varmluft (100 grader vanlig ugn) och sätt formarna du vill använda på en plåt.

3. Sila bort kryddorna från gräddmjölken och värm upp den. igen till nästan kokpunkten. Rör ihop äggulor och socker, utan att vispa. Sila sedan ner gräddmjölken i ägg och socker och blanda ihop utan att vispa.

4. Fördela i formarna och grädda i ca 1 timme. De ska kännas dallriga men inte rinniga. Låt svalna till rumstemperatur.

5. Strö över råsocker och bränn av med brännare. Strö sedan på ett lager socker till och bränn av.

Servera rumstempererade. Om du gör dem dagen innan, ha dem i kylen och ta fram dem ett par timmar innan de ska ätas, bränn av och servera.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg