Crème brûlée är ju så gott! Med ett bra grundrecept så kan du variera den på oändligt många vis. Men en silkeslen kräm och ett knäckigt lock, det är ett måste!
Crème brûlée är verkligen en favorit hos många, och den kan varieras i det oändliga. Men som med många klassiker så är jag kräsen på hur den ska servas. Det viktigaste med en riktigt god Crème brûlée är att den är krämig, har rätt temperatur och det där signifikanta knäcket när du sätter skeden i.
Vissa bakar crème brûlée i vattenbad, men jag tycker inte att det behövs. Nyckeln är att köra dem på väldigt låg temperatur så gräddas de jämnt, och gärna med varmluft.
Du kan förbereda dem dagen innan servering, Förvara dem i kylen och ta fram dem ett par timmar innan de ska ätas, bränn av och servera. Crème brûlée ska aldrig serveras kylskåpskall.
Smakförslag:
- Citrus (riv ner skal från lime, citron eller apelsin i smeten)
- Kaffe (tillsätt 1 msk snabbkaffe när du kokar upp gräddmjölken)
- Kardemumma (Tillsätt 1 tsk nymortlade kardemummakärnor i gräddmjölken när den kokar upp, sila sedan av dem när du häller ner den i äggen.)
- Kanel (blanda 2 tsk kanel i sockret som du stör över och bränner av)
- Choklad (tillsätt 150 g hackad choklad till ägg och socker innan du häller på den varma gräddmjölken. Funkar med både vit, mjölk och mörk choklad)
- Kokos (ersätt 1 dl av grädden och mjölken med kokosgrädde)
- Nutella (tillsätt 1 dl nutella till ägg och socker innan du häller på den varma gräddmjölken)
- Earl Grey (låt 2 tepåsar earl grey ligga i den varma gräddmjölken i 10 minuter innan du häller den över äggblandningen)