Crème brûlée – grundrecept

8 februari, 2024

Crème brûlée är ju så gott! Med ett bra grundrecept så kan du variera den på oändligt många vis. Men en silkeslen kräm och ett knäckigt lock, det är ett måste!

Crème brûlée är verkligen en favorit hos många, och den kan varieras i det oändliga. Men som med många klassiker så är jag kräsen på hur den ska servas. Det viktigaste med en riktigt god Crème brûlée är att den är krämig, har rätt temperatur och det där signifikanta knäcket när du sätter skeden i.

Vissa bakar crème brûlée i vattenbad, men jag tycker inte att det behövs. Nyckeln är att köra dem på väldigt låg temperatur så gräddas de jämnt, och gärna med varmluft.

Du kan förbereda dem dagen innan servering, Förvara dem i kylen och ta fram dem ett par timmar innan de ska ätas, bränn av och servera. Crème brûlée ska aldrig serveras kylskåpskall.

Smakförslag:

  • Citrus (riv ner skal från lime, citron eller apelsin i smeten)
  • Kaffe (tillsätt 1 msk snabbkaffe när du kokar upp gräddmjölken)
  • Kardemumma (Tillsätt 1 tsk nymortlade kardemummakärnor i gräddmjölken när den kokar upp, sila sedan av dem när du häller ner den i äggen.)
  • Kanel (blanda 2 tsk kanel i sockret som du stör över och bränner av)
  • Choklad (tillsätt 150 g hackad choklad till ägg och socker innan du häller på den varma gräddmjölken. Funkar med både vit, mjölk och mörk choklad)
  • Kokos (ersätt 1 dl av grädden och mjölken med kokosgrädde)
  • Nutella (tillsätt 1 dl nutella till ägg och socker innan du häller på den varma gräddmjölken)
  • Earl Grey (låt 2 tepåsar earl grey ligga i den varma gräddmjölken i 10 minuter innan du häller den över äggblandningen)

Här hittar du fler recept med Crème brûlée >>

Crème brûlée - grundrecept

5/5(1)
Röster
Portioner: 6 portioner om ca 1 dl

Ingredienser:

3 dl grädde

1 dl mjölk

2 tsk vaniljpasta

100 g äggulor (4 st)

60 g strösocker (2/3 dl)

Till avbränning

60 g råsocker (2/3 dl)

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 90 grader varmluft (110 grader vanlig ugn) och sätt formarna du vill använda på en plåt.

2. Koka upp grädde, mjölk och vanilj.

3. Rör ihop äggulor och socker försiktigt utan att vispa. Häll gräddmjölken i ägg och socker-blandningen medan du rör ihop utan att vispa.

4.Fördela i formarna och grädde i ca 30-45 minuter beroende på hur stora formar du gjort. De ska vara dallriga men inte rinniga. Låt dem svalna till rumstemperatur.

5. Strö över ett tunt lager av råsocker och bränn av med en gasolbrännare. Strö sedan på ett lager socker till och bränn av igen. Dubbelkaramelliseringen är nyckeln till ett riktigt knäckigt lock!

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg