Crème brûlée cookies med vaniljkräm

25 oktober, 2022
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Mjuksega cookies med en kärna av vaniljkräm. Ytan är knäckig av karamelliserat socker. En kaka inspirerad av den klassiska desserten Crème brûlée.

Idéen till de här kakorna fick jag av den stockholmsbaserade cookie-shopen Krümel – Cookies & Crumbs. Kolla in den! De har helt sjuka cookies.

Cookien är en ganska basic vaniljcookie, som en chocolate chip cookie, men utan choklad. Sen är den fylld med mycket vaniljkräm. Det enklaste sättet att få in den i  kakan är att först frysa den i portionsstorlek. Jag gör det i en sån här silikonform, men du kan också vänta tills vaniljkrämen är kall och tjock och sedan spritsa ut bollar, i storlek av en matsked, på ett bakplåtspapper och frysa.

Sen gör du kaksmeten, delar upp den i bollar, platta ut dem och lägg en frusen vaniljkrämsklump i mitten. Nyp ihop kanterna och rulla den så att du säkert har deg hela vägen runt. De ser ut lite som små tefat i formen. Lägg dem på en plåt och grädda dem.

Eftersom jag hade ganska runda bollar med vaniljkräm så blir det som en dome på kakan, men du kan såklart göra en plattade puck av kräm. Jag gillar det dock!

För den där riktiga crème brûlée-känslan så doppade jag dem sen i socker som jag brände av med brännare. Gör gärna detta när kakorna fortfarande är lite ljumna, för då fäster sockret bäst.

Kakorna är godast att äta samma dag eller dagen efter, mest för att krämen inne i dem gör dem ganska mjuka, och det sega och knapriga försvinner. Förvara dem i kylskåp, även om de blir mjuka så klarar de sig där i 3-4 dagar. Kakorna går också fint att frysa.

Här hittar du mina andra recept på Crème brûlée, och här finns alla mina recept på cookies.

Crème brûlée cookies med vaniljkräm

4.1/5(29)
Röster
Portioner: 10 kakor

Ingredienser:

Kakdeg

115 gram rumsvarmt smör

90 g strösocker (1 dl)

40 g ljust muscovadosocker

1 ägg (rumstempererat)

1 tsk vaniljpulver

190 g vetemjöl (drygt 3 dl)

0,25 tsk salt

1 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

Vaniljkräm

Här finns ett enkelt recept
Det kommer att bli kräm över om du bara gör en sats av kakorna.

Övrigt

Socker att doppa kakorna i

Instruktioner:

1. Vispa smöret i ett par minuter.

2. Tillsätt båda sockersorterna och vispa tills vitt och fluffigt, ca 3-4 minuter.

3. Tillsätt ägget och vaniljen och vispa in det i smeten.

4. Rör samman mjöl, salt, bakpulver och bikarbonat och rör ned i smeten, blanda till en deg.

5. Lägg degen i kylen någon timme. Dela den sen i 10 bitar och platta till dem. Lägg en klump med frusen vaniljkräm i och nyp igen  alla skarvar, rulla och lägg på en plåt.

6. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn).

7. Grädda kakorna i 10-12 minuter, tills de fått fin färg runt om. Ta ut, låt svalna på plåten i ca 15 minuter. Doppa dem sedan i strösocker och bränn ytan med en gasolbrännare.

Vaniljkräm

När krämen har kallnat. Spritsa den i silikonformar eller i små bollar på ett bakplåtspapper och frys dem tills du ska använda dem.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg