Mjuksega cookies med en kärna av vaniljkräm. Ytan är knäckig av karamelliserat socker. En kaka inspirerad av den klassiska desserten Crème brûlée.
Idéen till de här kakorna fick jag av den stockholmsbaserade cookie-shopen Krümel – Cookies & Crumbs. Kolla in den! De har helt sjuka cookies.
Cookien är en ganska basic vaniljcookie, som en chocolate chip cookie, men utan choklad. Sen är den fylld med mycket vaniljkräm. Det enklaste sättet att få in den i kakan är att först frysa den i portionsstorlek. Jag gör det i en sån här silikonform, men du kan också vänta tills vaniljkrämen är kall och tjock och sedan spritsa ut bollar, i storlek av en matsked, på ett bakplåtspapper och frysa.
Sen gör du kaksmeten, delar upp den i bollar, platta ut dem och lägg en frusen vaniljkrämsklump i mitten. Nyp ihop kanterna och rulla den så att du säkert har deg hela vägen runt. De ser ut lite som små tefat i formen. Lägg dem på en plåt och grädda dem.
Eftersom jag hade ganska runda bollar med vaniljkräm så blir det som en dome på kakan, men du kan såklart göra en plattade puck av kräm. Jag gillar det dock!
För den där riktiga crème brûlée-känslan så doppade jag dem sen i socker som jag brände av med brännare. Gör gärna detta när kakorna fortfarande är lite ljumna, för då fäster sockret bäst.
Kakorna är godast att äta samma dag eller dagen efter, mest för att krämen inne i dem gör dem ganska mjuka, och det sega och knapriga försvinner. Förvara dem i kylskåp, även om de blir mjuka så klarar de sig där i 3-4 dagar. Kakorna går också fint att frysa.
Här hittar du mina andra recept på Crème brûlée, och här finns alla mina recept på cookies.