Som en jättestor chocolate chip cookie, fast en kladdkaka. Krispigt seg i kanterna, mjukseg i mitten och toppad med en silkeslen mjölkchokladtryffel som är enkel att göra.
Detta receptet kommer ursprungligen från min första bok, Baka & Spritsa. Det är superenkelt och tryffeln är av lenaste godaste slag, även om den bara består av grädde och mjölkchoklad. Du kan bara röra om den med en slickepott, men om du har en stavmixer så rekommenderar jag dit att stavmixa den för ännu mer glansighet, plus att du undviker att det finns hela chokladbitar i som fastnar i tyllen när du ska spritsa.
Du måste såklart inte spritsa utan kan bara bre på tryffeln också om du vill. Jag har använt tyllen Wilton 104 och spritsat på två olika sätt. Om du tittar på bilden så ser du att det är lite olika färg och glans på tryffeln. Den mörka och glansiga har jag utan att alls röra om efter att tryffeln stelnat, flyttat den till spritspåsen med en slickepott. Den ljusare och lite mattare har jag, efter att tryffeln stelnat, rört om några varv i med slickepott. Då har det alltså kommit in luft och den får ett annat utseende. Vilket man gillar bäst är en smaksak såklart.
Låt tryffeln stelna helt i rumstemperatur, lockas inte av att skynda på i kylen. Då blir den bara hård i kanterna och du måste röra i den och den blir inte fin.
Jag har dekorerat med blommor och blad från oxalis.
Tyra
Kan man byta ut mjölkchokladen mot mörk choklad?
Emma Brink Rask
Om du menar i ganachen så måste du ändra proportioner. En del choklad mot 2 delar grädde.