Cookiekladdkaka med mjölkchokladtryffel

25 augusti, 2022

Som en jättestor chocolate chip cookie, fast en kladdkaka. Krispigt seg i kanterna, mjukseg i mitten och toppad med en silkeslen mjölkchokladtryffel som är enkel att göra.

Detta receptet kommer ursprungligen från min första bok, Baka & Spritsa. Det är superenkelt och tryffeln är av lenaste godaste slag, även om den bara består av grädde och mjölkchoklad. Du kan bara röra om den med en slickepott, men om du har en stavmixer så rekommenderar jag dit att stavmixa den för ännu mer glansighet, plus att du undviker att det finns hela chokladbitar i som fastnar i tyllen när du ska spritsa.

Du måste såklart inte spritsa utan kan bara bre på tryffeln också om du vill. Jag har använt tyllen Wilton 104 och spritsat på två olika sätt. Om du tittar på bilden så ser du att det är lite olika färg och glans på tryffeln. Den mörka och glansiga har jag utan att alls röra om efter att tryffeln stelnat, flyttat den till spritspåsen  med en slickepott. Den ljusare och lite mattare har jag, efter att tryffeln stelnat, rört om några varv i med slickepott. Då har det alltså kommit in luft och den får ett annat utseende. Vilket man gillar bäst är en smaksak såklart.

Låt tryffeln stelna helt i rumstemperatur, lockas inte av att skynda på i kylen. Då blir den bara hård i kanterna och du måste röra i den och den blir inte fin.

Jag har dekorerat med blommor och blad från oxalis.

Kolla in alla mina andra kladdkakor här >>

Cookiekladdkaka med mjölkchokladtryffel

4.1/5(28)
Röster
Portioner: 8 bitar

Ingredienser:

Kladdkaka

110  g smör

130 g ljust muscovadosocker (1,5 dl)

90 g strösocker (1 dl)

1 ägg

150 g vetemjöl (2,5 dl)

0,5 tsk salt

2 tsk vaniljsocker

100 g chokladknappar av valfri sort

Mjölkchokladtryffel

200 g mjölkchoklad

1 dl vispgrädde

Instruktioner:

Kladdkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Klä en springform (20-22 cm) med bakplåtspapper i botten och smörj kanterna med smör.

2. Smält smöret.

3. Rör samman muscovadosocker, strösocker, salt och vaniljsocker i en bunke. Rör ner det smälta smöret och sedan ägget.

4. Vänd försiktigt ner mjölet och chokladknapparna. Klicka ner smeten i formen och bred ut den. Grädda i ca 18 minuter tills du kan se att kakan satt sig i kanterna men är lite gungig i mitten. Ta ut kakan och låt den svalna helt.

Mjölkchokladtryffel

1. Hacka chokladen fint och lägg den i en bunke.

2. Koka upp grädden och slå den över chokladen. Låt den stå så  i någon minut och rör sedan om till en slät ganache. Stavmixa gärna. Låt den stå framme i rumstemperatur tills den är i en konsistens som du kan spritsa, det tar ca 3-4 timmar. Den kan stå framme över natten.

3. Häll upp tryffeln på en spritspåse och spritsa valfritt mönster på din kaka.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Kan man byta ut mjölkchokladen mot mörk choklad?

    • A
      Emma Brink Rask

      Om du menar i ganachen så måste du ändra proportioner. En del choklad mot 2 delar grädde.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg