Fikaälskarens guide till Paris

5 juni, 2019

paris-puffed

Paris är drömstaden både för den som älskar att äta sötsaker och den som vill handla bakprylar. Eller, för all del, om man bara vill bli superinspirerad. Konditoritraditionen är fantastisk och displayerna med bakelser är på de flesta ställen långt mer inspirerande än nåt man ser i Sverige.

Jag har varit i Paris tre gånger, och alltid känns det som att man inte hinner med allt man tänkt, och då menar jag främst att man inte hinner äta och provsmaka allt som jag hade tänkt på förhand. Men här kommer några tips på bakbutiker, kondis, hotell och restauranger.

HOTELL
Jag tipsar om 2 hotell som jag har bott på, det finns såklart massor att välja på helt beroende på vilka preferenser man har gällande område och prisklass. Det som jag skulle säga de här tre har tillsammans är att de alla är fräscha fina boutiquehotell som känns lyxiga även om de är i en prisklass som inte äter upp hela reskassan. Dessutom ligger de i mysiga område och på gångavstånd till det mesta!

Hotel Verneuil
Ett litet mysigt hotell i St Germain. Fina fräscha rum, även om både rummen och badrummen är väldigt små.

8 Rue de Verneuil
hotel-verneuil-saint-germain.com

Hôtel Charles V
Nytt fint hotell med perfekt läge i Marais.

20 Rue Saint-Paul
hotelcharlesv.fr

RESTAURANGER
Jag har egentligen inga superrestaurangtips. Mitt allra bästa tips är att äta fransk frukost, och gärna lunch och middag också på någon av de markisbeklädda franska bistros som du hittar i alla hörn. Mysigast av allt!
Men här kommer ett par tips på ställen som vi var på nu sist som var trevligt och gott!

La Favorite
En restaurang som ser ut precis som Schillers på Lower East side i Manhattan, en av mina favoritrestauranger för övrigt. Mysig stämning, god mat och franskt så det förslår.

6 Rue de Rivoli

Big Love
Big Love är en restaurang i samma restaurangkedja som Pink Mamma och Ober Mamma och ett gäng andra restauranger med italiensk meny och fantastiskt inredning. Hög mysfaktor!

30 Rue Debelleyme
bigmammagroup.com/fr/trattorias/biglove-caffe

Hero
10 sorters kimchi på menyn, koreanska friterade kycklingvingar och bao. Ett low key ställe med magiskt god koreansk mat.

289 Rue Saint-Denis

 

KONDITORIER

Popelini
Popelini är specialiserade på creme puffs, eller choux à la crème som fransmännen säger. Jag har tidigare ätit petit choux-bakelser och eclairs, men de här var så perfekta i storlek och det fanns massa olika smaker. Jag testade en med citronsmak och den var så god att jag nästan trillade baklänges.  Jag älskar Popelini och trycker lätt en handfull vid varje besök i Paris.

paris-popellini-kokos

29 Rue Debelleyme
www.popelini.com

Aux Merveilleux
Detta ställe råkade vi också gå förbi på vår väg till Eiffeltornet. Det är också ett konditori som är specialiserat på ett bakverk, nämligen merveilleux. Detta var något helt nytt för mig. Det kan bäst beskrivas som en slags gräddbulle. Det är skör maräng med vispad grädde och toppad med chokladflakes av olika slag.

paris-aux-marvellioux

Vi testade en med körsbärssmak och en med choklad. De var väldigt goda och smälte i munnen.

paris-gräddbollar

Aux Merveilleux finns på flera ställen i Frankrike och Belgien och de har också en butik i London. I centrala Paris har de fyra butiker.

www.auxmerveilleux.com/home_en

Arnaud Larher
Arnaud Larher är en av Frankrikes främsta konditorer och chokladmästare. I hans butik finns fantastiskt fina bakelser och praliner. Väl värt ett besök bara för att titta.

paris-arnard-2

93 Rue de Seine
arnaudlarher.com

Bontemps
Den  här butiken är så vacker att det är värt bara ett besök för att beundra deras displayer med tårtor och bakverk. De har en hel vägg med vitrinskåp fyllda med bakverk. Mest har de hela tårtor och bakverk, men du kan även köpa små munsbitar av att njuta av direkt. Mördegen här är den godaste jag någonsin har smakat. Alla bakverk är också enormt vackra.

57 Rue de Bretagne
www.facebook.com/bontempspatisserie

Fou de Pâtisserie
Det här kondiset finns på ett par olika ställen och har bakverk från flera olika kända konditorer. Vackra goda bakverk och praliner och bli inte förvånad om det är kö ut genom dörren. Testa gärna deras financiers med hasselnötter.

45 Rue Montorguei
www.foudepatisserieboutique.fr

BO&MIE
Här behöver du inte välja mellan att köpa fina bakverk eller sitta ner och ta en kaffe. Allt från vackra croissanter och bröd till fina bakelser. Svårt att välja var ordet!

18 Rue de Turbigo
www.boetmie.com

La Pâtisserie du Meurice par Cédric Grolet
Cédric Grolet är en av världens mest populära konditorer just nu med över en miljon följare på instagram. Han har öppnat ett konditori inuti Hotel Meurice. Alla jag känner som har varit där säger att det enormt gott och så värt att köa för. Jag orkade dock inte stå i kön. 

dorchestercollection.com
6 Rue de Castiglione

De flesta konditorier i Paris har inga sittplatser. Antingen köper man nåt och äter på stående fot, eller så köper man med sig något gott i en fin ask och avnjuter i närmsta park.

BUTIKER MED BAKPRYLAR

Praktiskt nog ligger butikerna ganska nära varandra vilket är smidigt. Du hittar ett handfull butiker med utrustning och råvaror som är kul att både shoppa och fönstertitta i bara ett par minuters promenad från varandra.

E. Dehillerin
Den här butiken har väldigt gamla anor. Den har tillbehör för både kockar och för bagare. Det är en väldigt trång butik och mycket folk och de har ett omständigt sätt att betala för sina varor. Men så värt ett besök.

paris-dehellerin

Rue Coquillière
e-dehillerin.fr

Mora
Mora är en lite modernare butik och de har också ett stort sortiment av sugarpaste, färger, strössel, muffinsformar och kartoner förutom bakformar, tyllar och annat som hör bakning till. Åh vad jag önskar att det fanns en sån här butik i Stockholm.

13, rue de Montmarte

G. Detou
Stort utbud av choklad och andra råvaror som nötter och strössel och annat som är kul att botanisera bland.

58 Rue Tiquetonne

Deco Relief
En liten butik men stort utbud av silikonformar och annat bakrelaterat.

5 Allée de Bonvaux

För fina och billiga köksprylar och porslin, kolla in Hema och La Vaissellerie

 

 

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg