Citrontartletter med hallonmaräng

6 februari, 2019

citrontartlett-med-hallonmaräng-2

Folk tror ofta att jag har frysen full med bakverk. Det har jag inte. Jag försöker alltid att ge bort eller äta upp sånt jag bakar på en gång så att jag inte ska ha massa bakverk hemma att bli suktad av. Vad man däremot hittar i min frys är överblivna bakrester. Slattar av smörkräm, curd, tårtfyllning, mördeg, äggvita och sånt.

När det då råkar vara så att jag hittade mördeg, lemoncurd och äggvita, ja men då är det ju så himla lätt att slänga ihop ett gäng söta små citrontartletter med hallonmaräng.

citrontartlett-med-hallonmaräng-3

Här har jag dock satt ihop receptet utifrån att man vill göra en helt gäng med tartletter eller en större paj.
Jag använde mig av en minimuffinsplåt för att baka pajskalen och det gick faktiskt hur bra som helst.

RECEPT
(Blir minst 30 minitartletter)

Mördeg
50 gram florsocker
100 gram smör
150 gram vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
25 gram ägg (ca 1/2)

1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör snabbt ihop det till en deg. Överarbeta inte.
2. Plasta in och låt degen vila i kylen i minst 30 minuter.
3. Kavla ut och stansa ut rundlar som du lägger i muffinsplåten, skär så att du får jämna kanter. Nagga med gaffel. (Vill du inte kavla kan du trycka ut degen med fingrarna)
4. Låt dem stå i frysen i ca 15 minuter och baka sedan av dem i ugnen i 10-12 minuter.
5. Ta ut dem när det är ett par minuter kvar i ugnen och pensla dem på insidan med äggula och låt dem sedan gå i ugnen i  2 minuter till. Detta gör att det klarar av vätan från lemoncurden sen utan att bli blöta.

Lemoncurd
1,5 dl strösocker
1 helt ägg
2 äggulor
Saft och finrivet skal från 2 citroner (ca 1 dl saft)
50 gram smör, skuret i mindre bitar

1.Häll socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör hela tiden så att inte äggen koagulerar.
2. När curden blivit tjock (det kan ta en stund, men går fort mot slutet), tar du av den från grytan och häller den genom en sil ner i en annan skål. Detta för att få bort citronskalsbitarna.
3. Lägg i smöret och rör tills det har smält.
4. Låt curden svalna innan den används. I en burk med tätslutande lock håller den minst en vecka i kylskåp.

Hallonmaräng
100 gram äggvita
220 gram florsocker
1 tsk pressad citron
100 gram tinade frusna hallon
(frystorkade hallon till dekoration)

1. Lägg äggvita, florsocker och citronsaft i en rostfri bunke och sätt den över ett vattenbad. Värm till ca 60 grader under konstant vispning.
2. Vispa sedan (i skålen eller häll över till en annan vispmaskin) marängen tills den blivit styv och svalnat.
3. Pressa hallonen genom en sil och tillsätt puren lite i taget till marängen medan du vispar.
4. Fyll pajskalen med lemoncurd och spritsa sedan hallonmarängen ovanpå. Pressa frystorkade hallon genom en sil om du vill dekorera med det.

citrontartlett-med-hallonmaräng-1

Förvara Tartletterna i kylen. Äts gärna inom samma dygn.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hejsan! Jag tänker att det borde gå att frysa skalen innan man fyller dom, men tror du att man kan pensla med äggula på insidan ändå? Eller hur tror du att man bäst bör göra? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går fint, du kan baka dem och pensla och sen frysa.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg