Citronmarängpaj

8 april, 2022

En härligt söt-syrlig klassisk dessert med krispig botten, len citronkräm och mjuk maräng.

Det finns en orsak till varför citronmarängpaj är mångas favoritbakverk. I konsistensen representeras den av frasighet, krämighet och fluffighet och i smaker av smörighet, syrlighet och sötma. Den blir på så sätt den perfekta desserten.

Jag gör min citronmarängpaj med en citronkräm som liknar lemon curd. De klassiska recepten har ofta mer vätska och maizena i fyllningen. Men jag tycker att detta är enklare, och faktiskt mycket godare.

Tyllen som jag har använt blir det ett hål i, hålet fyllde jag med mer av citronkrämen. Du hittar såna tyllar här. 

Den här pajen finns också med i min bok, Desserter.

Och andra recept med citron hittar du här >>

Citronmarängpaj

4/5(79)
Röster
Portioner: 6-8 portioner

Ingredienser:

Mördeg

115 g kallt smör

195 g vetemjöl (3 1/4 dl)

65 g florsocker (1 dl)

1 äggula

Citronkräm

1 gelatinblad

2 citroner, 100 g saft + zest

135 g strösocker (1,5 dl)

100 g äggula (ca 4 st)

50 g smör

Italiensk maräng

100 g äggvita (ca 3 st)

65 g vatten (0,65 dl)

180 g strösocker (1,75 dl)

Instruktioner:

Mördeg

1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills det går ihop till en det. Alternativt nyp ihop det för hand. Överarbeta inte.

2. Låt degen vila i kylen i minst 1 timme.

3. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

4. Kavla ut degen och klä en form, ca 18-20 cm, med den.

5. Ställ in formen med degen i frysen i 15 minuter.

6. Nagga hål med en gaffel och baka av degen i 10-12 minuter tills den fått en gyllene färg på kanterna och är genombakad i botten.

7. Om du vill isolera pajskalet från vätskan av citronkrämen så kan du antingen pensla med uppvispat ägg så snart du tar ut formen ur ugnen, eller pensla med vit choklad när pajskalet svalnat.
Låt pajskalet svalna helt. Du kan baka det flera dagar innan om du vill.

Citronkräm

1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.

2. Blanda socker, äggulor, citronzest och citronsaft i en skål och värm över ett vattenbad under omrörning tills det tjocknar. Det gör det vid ca 84 grader. 

3. Smält gelatinet i krämen. Låt den sen svalna något, till ca 60 grader, innan du mixar ner smöret med stavmixer. Mixa gärna 1-2 minuter. 

4. Häll krämen i pajskalet och ställ in den i kylen tills krämen satt sig. Det tar 2-3 timmar. 

Italiensk maräng

1. Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin.

2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 115 grader, börja vispa äggvitan tills den börjar bli bubblig och vit.

3. När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på låg hastighet. Fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen är ljummen.

4. Spritsa marängen på pajen och bränn av med en gasolbrännare.

Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Karolina

    Hur gör man för att få loss pajen från formen på bästa sätt?, känns som om den lätt går sönder

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Om du ska lossa den från formen så krävs det att du har en form med löstagbar botten. Då är det bara att lyfta ur den.

  • Skulle det gå att förbereda pajen dagen innan?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan förbereda pajen men inte marängen.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg