Jag är inte helt säker på hur bra de här två komponeterna, kakan och smörkrämen passar ihop egentligen. Men en sak är säker, att var för sig är de helt enastående. De är såklart goda ihop också, men kanske inte en perfect match som jag skulle para ihop igen. Men grejen var att jag hade smörkräm över från en annan tårta och jag var så nyfiken på att göra den här typen av rosor. Man spritsar dem med en liten kronbladstyll, på en rund liten platta, sen lägger man dem på ett papper och fryser dem. Sen när man har ett helt gäng frusna blommor så lägger man dem på en kaka, eller tårta, och låter dem tina till rumstemperatur. Alltså var jag tvungen att ha en kaka att lägga dem på. Då bakade jag en av mina allra bästa favoriter, som hängt med mig sedan barndomen, vaniljkakan.
Det godaste med den här vaniljkakan, eller Sverigekakan, eller Silviakakan, eller pensionärskakan, som de också kan kallas, är att man häller smält smör med mjölk och vanilj över dem efter att den blivit bakad. Det gör den otroligt saftig och god, i flera dagar.
RECEPT
Kaka:
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
rivet skal från en citron
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
2. Smörj en form med löstagbar botten som är ca 23 cm i diameter,
3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
4. Vänd ner de torra ingredienserna och sist det kokande vattnet.
5. Häll i smörad form. Baka kakan i ca 40 minuter tills en sticka kommer ut torr.
6. Låt kakan svalna.
Fyllning:
125 g smör
1 dl mjölk
2 msk vaniljsocker (och gärna någon tsk riktigt vaniljpulver)
1. Lägg alla ingredienser i en liten kastrull och värm tills smöret har smält.
2. Dela kakan på mitten, horisontellt och häll fyllningen över båda delar. Lägg ihop dem och häll det sista över kakan.
3. Låt sedan kakan svalna i kylen och dra åt sig ordentligt. Allra godast är kakan dag två och tre.
4. Spritsa dekorationen på kakan, eller om du gjort rosor som jag, lägg dem frusna på tårtan och låt den sedan stå i rumstemperatur någon timme innan servering.
Marängsmörkräm med citron:
75 ml äggvitor (ca 2-3 st)
125 gram socker
225 gram rumsvarmt smör
2 tsk vaniljsocker
Skal och saft från en halv citron
1. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad tills de når 65-70 grader, eller alla sockerkristaller har smält när du känner med fingrarna.
2. Häll över i en vippskål och vispa tills marängen har kallnat, det tar minst 10 minuter.
3. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget på medelhög vipphastighet och vispa sedan på högsta hastighet i 2-3 minuter tills du har en blank och fin smörkräm.
4. Tillsätt citronskal och saft, se till att den håller rumstemperatur och tillsätt max 1 tsk i taget och se till att det blandas ordentligt. Det har väldigt lätt för att skära sig, så var försiktig
Följ @brinkenbakar på Instagram för fler inspirerande bilder och inblick bakom kulisserna.
Ek
Är smörkrämen så gul utan att du färgat den? Jag vill göra en gul tårta och har ju då tänkt köpa gul pastafärg. Men din kräm här är ju redan väldigt gul och då behöver jag ju inte köpa färg. Hur kommer det sig?
Emma Brink Rask
Den är färgad