Citroncheesecaketårta med kardemumma och päron

8 februari, 2024

Kardemummamazarin med päronkompott toppat med en ljuvligt krämig citroncheesecake. Här har vi en tårta för den som gillar både sött och syrligt.

Kardemumma, päron och citron leker fint ihop i denna fräscha och krämiga tårta som passar lika bra till påsk som till sommarens fester. Och känns det krångligt med glaze är tårtan fin även utan den.

Receptet är ursprungligen publicerat i min bok, Tårtor & Smörgåstårtor.

Här hittar du silikonformen, Universo 1200, som jag använt när jag gjort tårtan.

Här kan du läsa tips om hur du lyckas med mirrorglaze >>

Citroncheesecaketårta med kardemumma och päron

4.3/5(3)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Kardemummamazarin

50 g smör, rumsvarmt

100 g mandelmassa

70 g strösocker (¾ dl)

1 ägg

45 g vetemjöl (¾ dl)

½ tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 tsk mortlad kardemumma

Päronkompott

100 g skalade och urkärnade päron (ca 2 st)

45 g syltsocker (½ dl)

25 g vatten (¼ dl)

15 g citronjuice (1 msk)

½ tsk mortlad kardemumma

Citroncheesecake

2 gelatinblad

50 g citronjuice (½ dl)

150 g färskost

90 g florsocker (1 ½ dl)

150 g vispgrädde (1 ½ dl)

Citronglaze

2 gelatinblad

75 g vit choklad

50 g vispgrädde (½ dl)

25 g citronjuice (¼ dl)

75 g socker (¾ dl)

75 g glykossirap (½ dl)

Dekoration

Mortlad kardemumma

Vita chokladkulor

Gula blommor från oxalis

Instruktioner:

Kardemummamazarin

Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig). Smörj en form, 16 cm i diameter, och klä med bakplåtspapper i botten.
Vispa smör, mandelmassa och socker tills det blir krämigt. Rör i ägget. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma och blanda samman med de andra ingredienserna. Bred ut smeten i formen. Grädda kakan i ca 15–20 minuter, känn med en trästicka, den ska vara torr. Låt kakan svalna helt i formen.

Päronkompott

Dela päronen i cm-stora kuber och häll alla ingredienser i en liten kastrull. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter. Häll kompotten över mazarinen och låt det sätta sig i kylen i ett par timmar.

Citroncheesecake

Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 minuter. Värm hälften av citronjuicen i en liten kastrull och smält gelatinet där i och blanda med resten av citronjuicen. Vispa färskost och florsocker och vispa ner citronsaften. Vispa grädden löst och vänd samman med färskosten.

Montera

Använd en form som är 18 cm i diameter, gärna i silikon, annars en springform som du klär med bakplåtspapper i botten och tårtplast på sidorna. Lägg tårtbotten med päronkompotten i mitten av formen och häll moussen över, se till så att den kommer ner jämnt runt hela botten och får en helt jämn yta. Sätt in tårtan i frysen i minst 6 timmar.

Glaze

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 10 minuter. Finhacka chokladen och lägg den i en hög bunke eller kanna.
Koka upp grädde, citronjuice, socker och glykossirap. Smält sedan gelatinet där i och häll över chokladen. Mixa till en jämn glaze, se till att inte få några bubblor i moussen, det gör du genom att inte gå upp och ner med mixerna utan hela tiden hålla den under ytan med lite lutning.
Låt glazen svalna till knappt 40 grader. Ta fram cheesecaken ur frysen och ta loss den från formen och ställ den på ett galler eller en upp och ner vänd bunke så att kanterna hänger ut lite. Häll glazen över.
Låt tårtan tina i kylskåp fram till servering. Det tar 5–6 timmar.

Dekorera

Dekorera med kardemumma, blommor och vita chokladkulor.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg