Citron- och vallmotårta med timjan

30 januari, 2019

Kombinationen citron och vallmo är underbar, och det lilla knastret man känner av vallmofröna när man äter adderar det lilla extra. Bottnarna är penslade med en timjanslag. Jag tycker att vi generellt är lite fega när det kommer till att addera örter när vi bakar tårtor och bakverk. Det är förvånansvärt gott! Kolla exempelvis in mina rosmarinkakor!

RECEPT

Tårtbottnar:
100 gram mjukt smör
230 gram vetemjöl
260 gram socker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
2 dl mjölk
2 ägg
1 äggvita
skal från 2 citroner
2 msk vallmofrön

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda smör, mjöl, socker, bikarbonat, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke och blanda.
3. Tillsätt 1 dl av mjölken och rör om.
4. Tillsätt äggen, ett i taget och rör om.
5. Tillsätt resten av mjölken, citronskalen och vallmofröna och blanda till en smet.
6. Fördela smeten i tre smorda forma, på ca 16 cm.
7. Baka i ca 15-20 minuter, känn med en sticka att de är torra. Låt dem svalna helt.

Marängsmörkräm med citron
150 ml äggvitor (ca 4-5 st)
250 gram socker
450 gram rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
Skal och saft från en citron

1. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad tills de når 65-70 grader, eller alla sockerkristaller har smält när du känner med fingrarna.
2. Häll över i en vippskål och vispa tills marängen har kallnat, det tar minst 10 minuter.
3. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget på medelhög vipphastighet och vispa sedan på högsta hastighet i 2-3 minuter tills du har en blank och fin smörkräm.
4. Tillsätt citronskal och saft, se till att den håller rumstemperatur och tillsätt max 1 tsk i taget och se till att det blandas ordentligt. Det har väldigt lätt för att skära sig, så var försiktig

Sockerlag med timjan
100 gram socker
120 gram vatten
Ca 10 kvistar timjan

1. Lägg alla ingredienser i en liten kastrull.
2. Koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter, till lagen tjocknar något.
3. Tag från värmen och låt den svalna helt, sila sedan bort timjanen från lagen.

Montera tårtan

1. Skär av eventuell topp på tårtbottnarna och pensla dem med timjansockerlagen.
2. Bred marängsmörkräm mellan lagren och fortsätt tills du använt alla lager. Bred marängsmörkräm i ett tunt lager runt om tårtan och ställ in den i kylen i 15 minuter.
3. Bred eller lager smörkräm till eller spritsa i önskat mönster.

Förvara tårtan i kylen men ta fram den minst 1 timme innan den ska serveras.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg