Citron- och vallmokaka

25 juni, 2019
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En härligt saftig citronkaka med crunch av vallmofrön och en syrlig citrusglasyr.

Den här kakan är så saftig och god! Och konstigt nog så blir det nästan bara saftigare och saftigare efter ett par dagar.

Jag bakade den i min nya Lotus-form från Nordic Ware och utgick från mitt säkra recept på blåbärkaka. Jag halverade dock receptet för att den här formen är mycket mindre och rymmer bara ca 1,5 liter.

Glasyren jag häller på är en väldigt tunn glasyr, den ska liksom bara ge kakan en glansig yta och en god citrussmak.

Formen heter Lotus och kommer från Nordic Ware, den är lite mindre än deras vanliga formar och är så fin. Ni hittar den här. 

Citron- och vallmokaka

3.8/5(49)
Röster
Portioner: Till en form som rymmer 1,5 liter

Ingredienser:

115 gram rumsvarmt smör

140 gram strösocker (1,5 dl)

2 ägg

2 matskedar citronsaft

Rivet skal från en citron

1,2 dl buttermilk = (1,2 dl grädde + 1 matsked citronsaft)

170 gram mjöl (knappt 3 dl)

1 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

0,25 tsk salt

1 tsk vaniljpulver/vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)

2 matskedar vallmofrön

Glasyr

Ca 2 msk saft från citron

Ca 2 msk florsocker

Instruktioner:

1. Sätt ugnen på 170 grader varmluft (190 grader vanlig ugn)

2. Blanda grädden och citronsaften i en skål, rör om och låt stå i 10 minuter.

3. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljpulver i en skål.

4. Vispa smöret och sockret i 5 minuter, tills det blir riktigt vitt och fluffigt.

5. Tillsätt äggen, ett i taget, under medelhög vispning.

6. Tillsätt citronsaften och citronzesten. Byt sedan gärna från vispen till omröraren om du använder en köksmaskin.

7. Tillsätt de torra ingredienserna och buttermilk om vartannat i två tre omgångar på lägsta nivån på köksmaskinen. Det ska inte röras i onödan, bara precis bli en smet. Det blir en tjock smet.

8. Tillsätt vallmofröna.

9. Häll smeten i en smord form.

10. Grädda i ca 20-25 minuter.

11. Låt kakan svalna i formen i 10-15 minuter innan du stjälper upp den och låt den sen svalna ytterligare innan du skär upp och hugger in. Men ta gärna första biten när den är lite ljummen.

12. Blanda vatten och florsocker och prova dig fram tills du får en rinnig och transparant glasyr.

13. Häll över kakan.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Linnéa

    Hej! Jag är så sugen på att baka denna kakan men insåg att min form från nordic ware är på 2,4L, hade du dubblerat receptet då?

  • Hej!
    Jag undrar lite kring om du har sockerkakan i mitten eller i botten av ugnen under bakningen samt om jag behöver öka tiden för bakningen om jag saknar en sån fin form som du har. Min är en del tunnare.
    /N

    • A
      Emma Brink Rask

      Om man har varmluftsugn spelar det ingen roll, annars i nedre delen. Ja, du kan behöva anpassa tiden. Känn efter under gräddningstiden med en trästicka.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg