Citron- och vallmodonuts med blåbärsglasyr

13 augusti, 2019
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Saftiga ugnsbakade donuts med syrlig citronsmak, crunch från vallmofrön och en söt blåbärsglasyr.

Jag är barnsligt förtjust i donutplåten som jag skaffade i höstas. Det är så lätt att baka fina, saftiga donuts och jag älskar verkligen att dekorera donuts, för mig är det nästan roligare än cupcakes. Jag rekommenderar er verkligen att skaffa en om ni vill langa fram fina och goda donuts på mindre än 30 minuter. Men om man inte har en så går det lika bra att göra det här receptet som muffins. Du hittar donutsplåten här. 

De här donutsen är en käftsmäll av fräsch citron och sötsyrlig glasyr. Dessutom så gillar jag crunchet som vallmofröna ger. Jag valde att smaksätta glasyren med blåbärspulver, mest för att det blev en så vacker färg, men också för att jag älskar kombinationen av blåbär och citron. Om du inte får tag på blåbärspulver, så kan man hoppa över det och bara ha en vit glasyr. Om du hittar frystorkade blåbär så kan du mixa dem till ett pulver. Jag har köpt mitt pulver från märket Mill & Mortar. Du hittar det här. Mill & Mortar har även de fina torkade blommorna som jag dekorerat med.

Glöm inte följa @brinkenbakar på Instagram!

Citron- och vallmodonuts med blåbärsglasyr

4.3/5(3)
Röster
Portioner: Ca 12 donuts

Ingredienser:

Donuts

125 gram mjöl (2 dl)

1 tsk bakpulver

0,25 tsk bikarbonat

2 tsk vallmofrön

0,5 tsk salt

30 gram smält smör

1 stort ägg (rumstempererat)

65 gram strösocker (1 dl)

60 gram vispgrädde (o,6 dl)

60 gram gräddfil (0,6 dl)

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

1 citron (zest och saften från halva)

Blåbärsglasyr

30 gram smält smör

100 gram florsocker (drygt 1,5 dl)

1 msk mjölk

Saften av en halv citron (använd den du har över från donutsen)

1 tsk vaniljsocker

2 tsk blåbärspulver från frystorkade blåbär

Instruktioner:

Donuts

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Smörj en donutplåt.

2. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vallmofrön och salt i en bunke.

3. Blanda det smälta smöret, ägget, socker, grädde, gräddfil, vanilj, citronzest och saft i en annan bunke.

4. Blanda samman innehållet i de två bunkarna och häll smeten på en spritspåse eller en plastpåse och fyll donutplåten, till ca 2/3-delar.

5. Grädda i 10 minuter tills en sticka kommer ut torr.

6. Ta ut plåten, låt donutsen svalna i någon minut och lyft sen upp dem och låt dem kallna helt på ett galler.

Blåbärsglasyr

1. Rör samman alla ingredienser och doppa donutsen i glasyren. Låt dem rinna av på ett galler. Låt glasyren stelna, det ca 30 minuter.
Donutsen är godast samma dag, men du kan ha dem i en tät burk i kylen i 2-3 dagar.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • A
    Emma Brink Rask

    Det är en plåt med 12, så de är ca e dm i diameter.

  • Filippa

    Detta ser så gott ut! Men jag undrar hur stor diameter dessa donuts hade, det vill säga om du gjorde de i en plåt med 12 eller 24 ”hål”? 🙂

  • Nathalie

    Vart köpte du donutplåten?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg