Citron- och vallmobullar

7 februari, 2021

Mjuka och smöriga bullar med smak av kardemumma, citron och vallmo.

Nästan som kardemummabullar med med rivet citronskal och vallmofrön i fyllningen blir de här bullarna snäppet godare och snäppet fräschare. Vårens härligaste bulle.

Klicka in dig på min instagram @brinkenbakar och kolla filmen hur jag har rullat de här bullarna.

Citron- och vallmobullar

3.8/5(40)
Röster
Portioner: Ca 16 bullar

Ingredienser:

Bulldeg

Fördeg
250 g rumstempererad mjölk (2,5 dl) (kör 30 sekunder i micron om du har bråttom)

25 g jäst

250 g vetemjöl (helst special) (drygt 4 dl)

Deg
250 g vetemjöl (helst special) (drygt 4 dl)

4 g salt (0,75 tsk)

6 g hela kardemummakärnor (som ska mortlas) (2 tsk)

100 g rumstempererat smör

90 g socker (1 dl)

Fyllning

200 g rumstempererat smör

90 g florsocker (1,5 dl)

2 tsk mortlad kardemumma

1 msk maizena

rivet skal från en tvättad citron

2 msk vallmofrön

Sockerlag

45 g strösocker (0,5 dl)

20 g vatten (drygt 1 msk)

30 g pressad citronsaft (2 msk)

Instruktioner:

Bulldeg

Fördeg
1. Blanda allt tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme.

Deg
1. Mortla kardemumman.

2. Blanda ner alla ingredienser i den jästa fördegen.

3. Arbeta i en köksmaskin i minst 15-20 minuter.

4. Låt degen vila övertäckt i upp till 30 minuter. Den ska inte jäsa utan bara “slappna av” så att du kan kavla den utan att den drar ihop sig. Det kan räcka med 10 minuter. Låt den gärna vila i kylskåpet så blir den lättare att hantera sen. Gör fyllningen under tiden.

Fyllningen

1. Rör samman alla ingredienser. Det ska inte vispas in någon luft i fyllningen utan bara röras samman tills det är krämigt.

Baka ut bullarna

1. Dela degen i två delar. Kavla ut den första degen till en rektangel så tunt du kan.

2. Bred ut hälften av fyllningen tunt på degen. Dela sedan degen på hälften tvärs över på långsidan. Rulla sedan ihop degen till två korvar. Dela varje korv i fyra lika stora delar. Rulla ut dem lite till och skär sedan med en kniv och dela dem på hälften längs med. Tvinna sedan de båda delarna runt varandra och gör sedan en cirkel av dem och kläm ihop ändarna.

3. Lägg bullarna på en plåt och låt dem jäsa under en fuktig handduk i ca 2 timmar. Gör sedan likadant med resten av degen.

4. Sätt ugnen på 210 grader varmluft (220 grader vanlig ugn). Blanda socker, vatten och citron i en kastrull och koka upp tills sockret smält.

5. Grädda bullarna i 8-10 minuter tills de fått fin färg. Ta ut dem och pensla dem direkt med sockerlagen.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Ser underbara ut!
    Kan man möjligen byta ut maizena mot något annat? 🙂 (Känns onödigt att köpa hem något jag aldrig använder annars till så lite mängd).

    • A
      Emma Brink Rask

      Om du har potatismjöl kan du ta det. Annars kan du hoppa över det. Det är för att förhindra att fyllningen flyter ut när du gräddar bullarna.

  • Min dotter bakade dessa förra veckan och bjöd på till fm-fika.
    Det är de godaste bullar jag har ätit. Så gott med citronsmak och vallmofrön.
    Håller med att de kan kännas lite kladdiga, men ack så goda.

  • Rose-Marie

    Hej! När man penslar bullar med sockerlösning tycker jag att dom känns kladdiga och ofräscha dagen efter. Om man fryser dom direkt funkar det. Bullar penslade med ägg känns torra på ytan dagen efter. Gör jag fel på nåt sätt?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du gör inget fel, de blir ganska kladdiga. Viktigt att pensla när de är riktigt varma.

  • Hej!

    Jag undrar en sak angående fyllningen. Hur stor mängd kardemummakärnor behövs för att det ska bli 2 tsk mortlad kardemumma?

Lämna ett svar till Emma Brink Rask (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg