Citron- och jordgubbscheesecake med fläderpannacotta och mjuk maräng

15 juni, 2019

En saftig pistagebotten, jordgubbscheesecake, fläderpannacotta och mjuk maräng. En riktig dröm att ställa fram på festbordet i sommar!

Den här tårtan smakade så himla gott, jag var nästan förvånad själv över hur gott det var! Men det är klart, jordgubbar, fläder och citron, varför skulle det inte vara gott? Cheesecaken som görs med kondenserad mjölk smakar helt ljuvligt.

Hos Söders Gourmet hittar du silikonform på 18 cm som är perfekt för att göra den här tårtan.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Citron- och jordgubbscheesecake med fläderpannacotta och mjuk maräng

4.8/5(3)
Röster
Portioner: 8-10 portioner

Ingredienser:

Pistagebotten

80 gram äggvita (ca 2 st)

180 gram strösocker (2 dl)

1 tsk vaniljsocker

50 g grovt hackade pistagenötter (1 dl)

40 g mandelmjöl (knappt 1 dl)

30 g fint hackade pistagenötter (0,5 dl)

1 tsk bakpulver

40 gram grovt hackade glassrån (eller mariekex) (knappt 1 dl)

Citron- och jordgubbscheesecake

2 gelatinblad

200 g cream cheese

1 dl vispgrädde

0,5 dl pressad citron

200 g kondenserad mjölk (0,5 burk)

100 g jordgubbar

Fläderpannacotta

2 gelatinblad

2 dl grädde

1 msk socker

1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker

1 msk pressad citron

1,5 dl koncentrerad flädersaft

Italiensk maräng

100 g äggvita (ca 3 st)

40 g vatten

150 g strösocker (1,75 dl)

Instruktioner:

Pistagebotten

1. Sätt ugnen på 165 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Vispa äggvitorna, tillsätt sockret och vaniljsockret lite i taget tills du har en glansig maräng.

3. Blanda samman alla nötter, mandelmjöl, bakpulver och glassrån i smeten.

4. Bred ut smeten i en form (18 cm) och baka i 25 minuter.

5. Låt tårtbotten svalna helt.

Citron- och jordgubbscheesecake

1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 10 minuter.

2. Vispa upp cream cheesen.

3. Vispa ner grädden i cream cheesen.

4. Pressa citronen och smält gelatinet där i, låt svalna till rumstemperatur.

5. Blanda kondenserad mjölk med citronsaften, rör sedan ner det i cream cheesen. Dela jordgubbarna i cm-stora bitar och vänd ner dem i cheesecakesmeten.

Fläderpannacotta

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.

2. Koka upp grädde, socker och vanilj.

3. Vrid ur och lägg i gelatinbladen i grädden och rör tills de är upplösta.

4. Tillsätt flädersaften och citronsaften.

5. Låt svalna tills pannacottan svalnat något, men utan att sätta sig. Ca en timme i kylen, rör om lite då och då.

Montera tårtan

1. Lägg tårtbotten i botten på en tårtring klädd med tårtplast (eller plasta in formen du bakade den i med plastfolie).

2. Häll över cheesecaken och låt den stå i frysen i någon timme.

3. När cheesecaken har satt sig lite, häll på den avsvalnade pannacottan. Om det blir lite över, häll det i små kupolformade silikonformar och ställ in i frysen.

4. Ställ in hela tårtan i kylen i 5-6 timmar, gärna över natten.

Italiensk maräng

1. Häll äggvitan i en bunke till en köksmaskin.

2. Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. När temperaturen når ca 110 grader, börja vispa äggvitan till ett hårt vitt skum.

3. När sockerlagen når 121 grader, häll den ner i äggvitan med en tunn stråle samtidigt som du vispar på maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är kall.

4. Ta fram tårtan och ställ den på en burk eller något så att kanterna sticker ut lite.

5. Lägg marängen i en spritspåse med en tyll som har en rund öppning (ca 2 cm). Spritsa ut den längs kanterna. Börja högst upp och tryck ut mot tårtans topp och dra sen ner längs kanten.

6. Lägg tårtan på ett fat och bränn av marängen. Dekorera med jordgubbar och pannacottakupolerna, jag la ihop två så att de blev bollar. Sen dekorerade jag också med vita syrénblommor och oxalis.

Förvara och servera tårtan kall.

Dela det här inlägget:
21 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Josefina

    Hej,
    Jag har köpt den form du tipsade om och tänkte göra denna tårta till midsommar.
    Med denna tårtform kan man ju inte ta loss kanterna som man brukar göra på vissa andra former. Du har skrivit att man kan plasta in formen men är tanken att man då plastar in hela och försöka ”lyfta” ur hela tårtan när man ska på med marängen? Känns som att den riskerar att bli skadad?

    Tusen tack för hjälp

    • A
      Emma Brink Rask

      När du använder silikonform så måste du frysa tårtan. När den är djupfryst ploppar du enkelt ut den och den har en superfin form. Sen spritsar du på marängen och låter tårtan tina i 5-6 timmar innan servering.

      • Josefina

        Åh tack för svar!
        Behöver man ändå plasta in silikonformen..?
        Ser fram emot att laga den 🙂

  • Hur ska man göra med jordgubbarna till cheesecaken? Den biten verkar saknas i receptet.

    • A
      Emma Brink Rask

      De ska skäras i mindre bitar och vändas ner i cheesecakesmeten.

  • Martina Szabo

    Hur många timmar håller den sig i kylen med maräng på?

  • Hej och tack för en otroligt inspirerande sida!
    Den här ser ju bara helt fantastisk ut och får bli årets midsommartårta här.
    En (kanske dum) fråga bara: ska den kondenserade mjölken vara i flytande form eller först kokas till creme?
    Anna

    • A
      Emma Brink Rask

      Kondenserad mjölk är alltid den flytande. Annars kallar vi den för karamelliserad.

  • Hej, är det meningen att en ska koka citronsaften eftersom gelatinet ska smälta där i? I cheesecaken?

    • A
      Emma Brink Rask

      den behöver inte koka men värmas till minst 85 grader.

  • Felicia

    Hej! Går tårtan att göra i förväg och förvara i frysen i några dagar innan servering? Så att det vara är att fixa marängen när det är dags att äta?

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej,
      Jag gjorde så men upplevde att jordgubbarna vattnade sig väldigt mycket och tårtan läckte, så jag rekommenderar det inte. Kylen ett par dagar borde funka.

  • Hej!
    ska det vara 1,5 DL flädersaft i pannacotta? (Har inte testat ännu men det låter som mycket vätska?)
    Tack på förhand!

    • A
      Emma Brink Rask

      Ja, jag har bytt ut en del av grädden mot saften, för mer smak.

  • Hej!
    Tänkte baka den här men behöver göra den glutenfri. Funkar det att helt utesluta glassrånen eller behöver man byta ut mot glutenfria kex?

    Tack!

  • Victoria

    Hej! Tänkte göra denna till midsommar, kan den förvaras i kylen innan servering? Eller smälter cheesecaken?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går fint! Det är gelatin i cheesecaken så den smälter inte.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg