Churrosfriterade dumlekolor med brynt smörglass

19 juli, 2019

Dumlekolor i churrosdeg som friteras och rullas i kanel och socker. Serverade med hemmagjord glass på brynt smör och du är garanterat i desserthimlen.

För några veckor sen var jag på ett event med Kenwood, och då blev vi bjudna på en dessert som liknade den här. Det var helt seriöst typ det godaste jag någonsin ätit och jag var helt säker på att jag skulle testa detta själv.

Du gör alltså samma deg som till churros, rullar den runt en dumlekola, jag la också i lite flingsalt i varje knyte, och friterar. Sen rullar du dem i kanel och socker och serverar med glass.

Eftersom jag har en ny glassmaskin ville jag testa att göra glassen själv, och ärligt talat, glass på brynt smör, dra mig baklänges vad gott det är! Det smakar inte smör, utan typ smörkola. Ljuvligt!

Så gör er själva en tjänst och testa detta, inte nog med att du kommer att få äta världens godaste dessert, du kommer också att få evig kärlek från dina gäster.

Glassen blir ca 1 liter glass, och churrosdegen räcker till ca 15 dumlekolor. Man vill nog ha 2-3 st per person.

Churrosfriterade dumlekolor med brynt smörglass

4.1/5(77)
Röster
Portioner: Ca 6 portioner

Ingredienser:

Brynt smörglass

120 g smör

160 g äggulor (ca 8 st)

180 g socker (2 dl)

1 krm salt

2 tsk vaniljpasta eller 4 tsk vaniljsocker

4 dl vispgrädde

2,5 dl mjölk

Churrosfriterade dumlekolor

1 dl vatten

1 dl mjölk

85 g smör

1 nypa salt

1 msk strösocker

140 g vetemjöl (2,3 dl)

2 ägg

15 dumlekolor

flingsalt

Ca 1,5 liter matolja att fritera i

Kanel och socker att rulla dem i

Instruktioner:

Brynt smörglass

1. Bryn smöret i en kastrull tills det blir ljusbrunt och luktar lite nötigt. Tag sedan av värmen och häll över i en annan bunke att svalna, annars är det lätt hänt att det fortsätter bränna i kastrullen. Se till att du får med alla bruna partiklar i botten, det är där smaken sitter.

2. Vispa äggulor, socker och salt i en bunke med en elvisp tills det blir vitt och fluffigt.

3. Samtidigt som du vispar, häll i det avsvalnade smöret, återigen se till att få med alla bruna partiklar.

4. Fortsätt vispa och häll i vaniljen, grädden och mjölken.

5. Häll sedan allt i en större kastrull och värm under omrörning tills vätskan når 83 grader. Tag då av från värmen, täck intill vätskan med plastfolie och låt stå i kylen över natten.

6. Kör sedan glassen i en glassmaskin, häll över i en bunke och ställ in i frysen tills den ska användas.
Glassen är godast färsk, så gör den max någon vecka i förväg.

Churrosfriterade dumlekolor

1. Koka upp vatten, mjölk, smör, socker och salt i en kastrull.

2. Sänk värmen något och tillsätt mjölet lite i taget. Rör hela tiden med en träslev tills allt är blandat. Fortsätt sedan att röra frenetiskt i degen i 3-4 minuter så att den ”rostar” något och bildar en blank klump.

3. Häll sedan över degen i en bunke och vispa med elvisp i ca 5 minuter så att mycket av värmen går ur.

4. Vispa i ett ägg i taget och vispa tills du har en blank trögflytande smet/deg.

5. Låt degen svalna i rumstemperatur.

6. Ta en dryg matsked av smeten, lägg en dumlekola i mitten och ett par flingor flingsalt och nyp igen degen och rulla till en boll eller en ”järpe”. Lägg dem på en tallrik som är täckt med plastfolie och låt dem stå i kylen i minst 20 minuter. Du kan göra dem upp till 2 dagar i förväg och låta dem stå i kylen väl täckta med plastfolie.

7. Värm upp olja i en gryta eller en fritös till 160 grader. Fritera 3-4 i taget tills de puffat upp och blivit gyllenbruna runt om, det tar 3-4 minuter.

8. Låt dem rinna av i några sekunder på ett fat med hushållspapper och rulla dem sen i kanel och socker.

Servera direkt med glass och färska bär.

Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Provade detta recept idag, men upplevde att dumlekolan läckte ut vid fritering, något tips för att slippa det? Tyckte att jag nöp ihop degen ordentligt och det fanns inga ”hål” när den placerades i oljan…

    • A
      Emma Brink Rask

      Om den läckte så måste det funnits skarvar i degen. Eller så kanske du hade för tunt lager deg.

  • Hej, vilket bra recept! Har kommit halvvägs i detta nu, ska bli spännande att se resultatet! Min deg är ganska lös efter att den har svalnat. Tror du det är bäst att lägga till mer mjöl eller blir den fastare i kylen?
    Som den är nu går det inte att göra bollar av.
    Tack på förhand 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Lägg den i kylen ett par timmar så borde den bli tjockare.

  • Jättegoda churros! Åt med vanlig vaniljglass till.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg