Choux craquelin-semlor

16 februari, 2019

Luftiga petit choux-skal fyllda med hemmagjord mandelmassa och lättvispad grädde.

Man kan väl säga att det här är en semmelvariant, men jag skulle säga att den är ganska trogen sitt original. Skillnaden är brödet. Istället för det kompakta vetebrödet så är detta ett luftigt petit choux-skal med en krispig yta. Den har en naturlig ihålighet som är perfekt att fylla med hemmagjord mandelmassa och grädde. En perfekt semla för dig som är mer förtjust i innehållet än själva bullen.

Följ @brinkenbakar på Instagram och kolla in mina andra recept på temat semlor här.

Choux craquelin-semlor

4.2/5(13)
Röster
Portioner: Ca 12 semlor

Ingredienser:

Pâte à choux

65 g mjölk (0,65 dl)

65 g vatten (0,65 dl)

65 g smör

1 tsk socker

0,5 tsk salt

65 g vetemjöl (1 dl)

2 ägg

Mördeg

50 g mjöl (knappt 1 dl)

50 g socker (drygt 0,5 dl)

50 g smör

5 dl grädde

Instruktioner:

Pâte à choux

1. Sätt ugnen på 175 grader (vanlig, ej varmluft), förbered en plåt med bakplåtspapper och en spritspåse med en rund tyll.

2. Lägg vatten, mjölk, smör, socker och salt i en liten kastrull och låt koka upp så allt smör är smält.

3. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt tills du har en smet. Låt sedan kastrullen stå kvar på värmen och rör frenetiskt i ett par minuter så att smeten ”rostas”.

4. Lägg sedan smeten i en skål och låt den svalna något.

5. Vispa ihop äggen i ett glas.

6. Under tiden du vispar eller rör kraftigt, tillsätt lite ägg i taget till smeten tills du har en smidig smet, som inte är för rinnig, men inte heller allt för fast. Om du drar ett finger igenom så ska det gå enkelt att göra och degen ska inte gå ihop igen.

7. Spritsa 12 bollar, ca 4 cm i diameter. Lägg på mördegscirklarna och baka sedan enligt nedan.

Mördeg

1. Blanda samman allt till en deg.

2. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper och lägg in i frysen. När du har spritsat ut choux-smeten, stick ut cirklar av den frusna degen, 4 cm i diameter och lägg på varje boll.

3. Baka i ugnen i ca 30 minuter. Öppna inte ugnen under tiden, då kommer de att falla samman och inte få det ihåliga innandömet som man vill åt.

4. Låt bollarna svalna helt.

Fyllning

1. Skär av ett litet lock på bullarna.

2. Fyll med ca 1 matsked mandelmassa och spritsa eller lägg på grädden med sked.

3. På med locket och pudra sen med florsocker.

4. Servera helst genast.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Kristin

    Så underbart bra recept! Tack igen Emma för att du inspirerar och har så träffsäkra recept.

    Kan även varmt rekommendera att ha 2 tsk nymald kardemumma i choux degen istället för i mandelmassan, mums!!

  • Dessa blev så bra! Aldrig ens gjort vanliga Pâte à choux förut men bra recept att följa🤩
    Men kan man förvara dem och äta nån dag senare?
    (PS. Står vanilj ist för vanlig ugn😄)

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg