Mjuksegt skal, frasigt lock och i mitten ljuvligt len chokladgrädde.
Choux craquelin med chokladgrädde
Ingredienser:
Pâte à choux
65 g mjölk (0,65 dl)
65 g vatten (0,65 dl)
65 g smör
1 tsk socker
0,5 tsk salt
65 gram vetemjöl (1 dl)
2 ägg
Mördeg
50 g vetemjöl (knappt 1 dl)
50 g socker (0,5 dl)
50 g smör
Chokladgrädde
4 dl grädde
200 g choklad (ca 55 %)
Instruktioner:
Pâte à choux
1. Sätt ugnen på 175 grader (vanlig, ej varmluft), förbered en plåt med bakplåtspapper och en spritspåse med en rund tyll.
2. Lägg vatten, mjölk, smör, socker och salt i en liten kastrull och låt koka upp så allt smör är smält.
3. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt tills du har en smet. Låt sedan kastrullen stå kvar på värmen och rör frenetiskt i ett par minuter så att smeten ”rostas”.
4. Lägg sedan smeten i en skål och låt den svalna något.
5. Vispa ihop äggen i ett glas.
6. Under tiden du vispar eller rör kraftigt, tillsätt lite ägg i taget till smeten tills du har en smidig smet, som inte är för rinnig, men inte heller allt för fast.
7. Spritsa 12 bollar, ca 4 cm i diameter. Lägg på mördegscirklarna och baka sedan enligt nedan.
Mördeg
1. Blanda samman allt till en deg.
2. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper och lägg in i frysen. När du har spritsat ut choux-smeten, stick ut cirklar av den frusna degen, 4 cm i diameter och lägg på varje boll.
3. Baka i ugnen i ca 30 minuter. Öppna inte ugnen under tiden, då kommer de att falla samman och inte få det ihåliga innandömet som man vill åt.
4. Låt bollarna svalna helt.
Chokladgrädde
1. Smält chokladen och låt den svalna.
2. Vispa grädden lätt, vänd ner den smälta chokladen.
Skär av toppen på bullen. Spritsa choklad i hålet och sätt på locket igen. Njut meddetsamma!