Choux craquelin med chokladgrädde

24 februari, 2019

Mjuksegt skal, frasigt lock och i mitten ljuvligt len chokladgrädde.

Choux craquelin med chokladgrädde

3.5/5(3)
Röster
Portioner: Ca 12 bakelser

Ingredienser:

Pâte à choux

65 g mjölk (0,65 dl)

65 g vatten (0,65 dl)

65 g smör

1 tsk socker

0,5 tsk salt

65 gram vetemjöl (1 dl)

2 ägg

Mördeg

50 g vetemjöl (knappt 1 dl)

50 g socker (0,5 dl)

50 g smör

Chokladgrädde

4 dl grädde

200 g choklad (ca 55 %)

Instruktioner:

Pâte à choux

1. Sätt ugnen på 175 grader (vanlig, ej varmluft), förbered en plåt med bakplåtspapper och en spritspåse med en rund tyll.

2. Lägg vatten, mjölk, smör, socker och salt i en liten kastrull och låt koka upp så allt smör är smält.

3. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt tills du har en smet. Låt sedan kastrullen stå kvar på värmen och rör frenetiskt i ett par minuter så att smeten ”rostas”.

4. Lägg sedan smeten i en skål och låt den svalna något.

5. Vispa ihop äggen i ett glas.

6. Under tiden du vispar eller rör kraftigt, tillsätt lite ägg i taget till smeten tills du har en smidig smet, som inte är för rinnig, men inte heller allt för fast.

7. Spritsa 12 bollar, ca 4 cm i diameter. Lägg på mördegscirklarna och baka sedan enligt nedan.

Mördeg

1. Blanda samman allt till en deg.

2. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper och lägg in i frysen. När du har spritsat ut choux-smeten, stick ut cirklar av den frusna degen, 4 cm i diameter och lägg på varje boll.

3. Baka i ugnen i ca 30 minuter. Öppna inte ugnen under tiden, då kommer de att falla samman och inte få det ihåliga innandömet som man vill åt.

4. Låt bollarna svalna helt.

Chokladgrädde

1. Smält chokladen och låt den svalna.

2. Vispa grädden lätt, vänd ner den smälta chokladen.

Skär av toppen på bullen. Spritsa choklad i hålet och sätt på locket igen. Njut meddetsamma!

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg