Choux au craquelin med salt kolavaniljkräm

22 april, 2020

Frasiga och fluffiga bakelser fyllda med en vaniljkräm med salt kolasmak.

Alltså det här att göra en vaniljkräm med karamelliserat socker? Skäms att jag inte har kommit på det förut. Eller det var inte jag som kom på det nu heller, jag sprang på idén på Pinterest. Men dröm! I de här creme puffsen så valde jag att blanda ut den med lite vispad grädde innan jag fyllde dem och sen har jag spritsat lite med krämen ovanpå. Otroligt gott!

Receptet på choux au craquelin är mitt vanliga, det sviker mig aldrig så då sviker jag inte det.

 

Choux au craquelin med salt kolavaniljkräm

4.6/5(10)
Röster
Portioner: 20-25 st

Ingredienser:

Pâte à choux

65 gram mjölk (0,65 dl)

65 gram vatten (0,65 dl)

65 gram smör

1 tsk socker

0,5 tsk salt

65 gram vetemjöl (1 dl)

2 ägg

Mördeg

50 gram mjöl (knappt 1 dl)

50 gram socker (drygt 0,5 dl)

50 gram smör

Salt kolavaniljkräm

225 g mjölk (2,25 dl)

150 g vispgrädde (1,5 dl)

135 g strösocker (1,5 dl)

1 tsk salt

20 g majsstärkelse (2,5 msk)

25 g strösocker (2 msk)

1 litet ägg

2 äggulor

1 tsk vaniljpasta

25 g smör rumstempererat

Till fyllning

2 dl vispgrädde

Instruktioner:

Pâte à choux

1. Sätt ugnen på 175 grader (vanilj, ej varmluft), förbered en plåt med bakplåtspapper och en spritspåse med en rund tyll.

2. Lägg vatten, mjölk, smör, socker och salt i en liten kastrull och låt koka upp så allt smör är smält.

3. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt tills du har en smet. Låt sedan kastrullen stå kvar på värmen och rör frenetiskt i ett par minuter så att smeten ”rostas”.

4. Lägg sedan smeten i en skål och låt den svalna något.

5. Vispa ihop äggen i ett glas.

6. Under tiden du vispar eller rör kraftigt, tillsätt lite ägg i taget till smeten tills du har en smidig smet, som inte är för rinnig, men inte heller allt för fast. När du drar ett finger genom smeten så ska du kunna göra det enkelt, men smeten ska inte gå ihop igen. Då är den i rätt konsistens.

7. Spritsa 24 bollar, ca 3 cm i diameter. Lägg på mördegscirklarna och baka sedan enligt nedan.

Mördeg

1. Blanda samman allt till en deg.

2. Kavla ut degen tunt mellan tvåbakplåtspapper och lägg in i frysen. När du har spritsat ut choux-smeten, stick ut cirklar av den frysna degen, 3 cm i diameter och lägg på varje boll.

3. Baka i ugnen i ca 30 minuter. Öppna inte ugnen under tiden, då kommer de att falla samman och inte få det ihåliga innandömet som man vill åt.

4. Låt bollarna svalna helt.

Salt kolavaniljkräm

1. Koka upp mjölk och grädde och ställ åt sidan.

2. Häll den första delen socker i en tjockbottnad kastrull och låt det långsamt smälta tills det blir gyllene. Häll sakta ner den varma gräddmjölken medan du vispar. Det kommer att bubbla upp ordentligt så välj en stor kastrull. Se till att det smälter och blir helt klumpfritt. Om det är klumpar, värm det långsamt till allt smält. Ställ åt sidan.

3. Vispa snabbt ihop salt, majsstärkelse, den andra delen strösocker ägg, äggulor och vaniljpasta. Häll i den varma vätskan i äggröran medan du vispar. Häll tillbaka i kastrullen, låt det sjuda långsamt tills det tjocknar.

4. Tag från värmen och rör ner smöret. Låt krämen bli kall i kylskåpet.

Fyll bakelserna

Vispa grädden och vänd ner i ca hälften av krämen, eller välj själv vilka proportioner du vill ha. Eller använd krämen som den är. Fyll på en spritspåse med en vass tyll och fyll bakelserna från sidan eller underifrån.

Dekorera med mer kräm och hallon om du vill.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg