Choux au Craquelin med chokladkräm

30 september, 2020

Små delikata franska bakverk fyllda med chokladkräm.

Som jag har kämpat med dessa bakverk! Sen jag var i Paris förra våren har jag försökt återskapa de magiska bakverken jag åt där, främst på Popellini, där de serverar choux craquelin, eller creme puffs. Jag gjorde ett försök när jag kom hem, med citron-  och passionsfrukt, de blev goda men verkligen inte snygga.

Man använder samma grundsmet som till eclairer, men jag har förstått nu att man måste behandla bakprocessen lite olika för att få ett bra resultat. Efter ett par misslyckade försök tillsatte jag lite mer ägg för en lösare smet, och bakade dem på en lite lägre temperatur, och den här gången blev de helt perfekta!

Choux au Craquelin med chokladkräm

4.3/5(4)
Röster
Portioner: Ca 24 st

Ingredienser:

Pâte à choux

65 g mjölk (0,65 dl)

65 g vatten(0,65 dl)

65 g smör

1 msk socker

0,5 tsk salt

65 g vetemjöl (1 dl)

2 ägg

Mördeg

50 g mjöl (knappt 1 dl)

50 g socker (0,5 dl)

50 g smör

Chokladkräm

200 g choklad (mörk eller mjölk)

100 g äggulor (4)

30 g strösocker (2 msk)

20 g maizena (2 msk)

2 tsk vaniljpasta

200 g vispgrädde (2 dl)

200 g mjölk (2 dl)

Dekoration

Chokladplattor

Granatäppelkärnor

Instruktioner:

Pâte à choux

1. Sätt ugnen på 175 grader (vanilj, ej varmluft), förbered en plåt med bakplåtspapper och en spritspåse med en rund tyll.

2. Lägg vatten, mjölk, smör, socker och salt i en liten kastrull och låt koka upp så allt smör är smält.

3. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt tills du har en smet. Låt sedan kastrullen stå kvar på värmen och rör frenetiskt i ett par minuter så att smeten ”rostas”.

4. Lägg sedan smeten i en skål och låt den svalna något.

5. Vispa ihop äggen i ett glas.

6. Under tiden du vispar eller rör kraftigt, tillsätt lite ägg i taget till smeten tills du har en smidig smet, som inte är för rinnig, men inte heller allt för fast. (Du ska enkelt kunna dra ett finger genom smeten, och märket efter det ska stanna kvar)

7. Spritsa 24 bollar, ca 3 cm i diameter. Lägg på mördegscirklarna.

Mördeg

1. Blanda samman allt till en deg.

2. Kavla ut degen tunt mellan tvåbakplåtspapper och lägg in i frysen. När du har spritsat ut choux-smeten, stick ut cirklar av den frysna degen, 3 cm i diameter och lägg på varje boll. Cirkeln ska vara stor nog att sticka ut utanför bollarna.

3. Baka i ugnen i ca 30 minuter. Öppna inte ugnen under tiden, då kommer de att falla samman och inte få det ihåliga innandömet som man vill åt.

Chokladkräm

1. Hacka chokladen och smält den i en bunke.

2. Vispa samman äggulor, strösocker, maizena och vanilj i en bunke.

3. Koka upp grädden och mjölken, häll den försiktigt över äggulor och socker medan du vispar. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud till tills det tjocknar, vid ca 84 grader.

4. Häll försiktigt ner chokladen i krämen under omrörning. Låt den bli helt kall i kylskåp.

Dekor

1. Smält eller temperera choklad och bred ut tunt mellan två bakplåtspapper, låt stelna. Skär sedan ut kvadrater med en varm kniv.

Montera bakelserna

1. Fyll hälften av krämen i en spritspåse med en spetsig tyll. Rör om i krämen om den är väldigt tjock. Gör hål med tyllen i sidan eller underifrån och fyll bakelserna med chokladkräm.

2. Häll resten av krämen på en spritspåse med en öppen stjärntyll (jag har spritsat med Wilton 8B). Spritsa en boll uppepå, lägg på en chokladplatta och lägg några granatäppelkärnor ovanpå.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej!

    Kan man frysa dessa? Ifall man vill plocka fram vid ett senare tillfälle.

    • A
      Emma Brink Rask

      Nja, du kan frysa dem ofyllda, men de tappar sitt krisp. Med fyllning ska du inte frysa dem.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg