Eh, va? Chokladtårta med zucchini? Japp, du läste rätt. Zucchini är faktiskt en utmärkt grönsak att ha i sina tårtbottnar. De ger ingen smak men en väldig saftighet, som också bara blir bättre efter ett par dagar. Man skulle också kunna argumentera för att den gör tårtan nyttigare. Och visst, zucchini innehåller både folsyra och kalium. Men det är också den enda nyttiga du kommer att hitta i denna tårta.
Just nu verkar det vara många som har zucchinis i sina trädgårdar som de inte riktigt vet vad de ska göra med. Lägg dem i en chokladtårta som kommer att imponera på alla som får smaka är mitt tips!
Jag har sett en del choklad- och zucchinivarianter av kakor cirkulera på Instagram och Pinterest på senaste tiden. Inspirationen till det här receptet kommer från Sallys Baking Addiction.
Som fyllning och topping till min tårta har jag valt att göra en chokladsmörkräm som jag gör genom att vispa smör riktigt länge, och sen tillsätta florsocker och smält choklad. Den blir supergod och gör den här tårtan till en riktig chokladbomb. Underbart!
RECEPT
Tårtan räcker till 6-8 personer
Tårtbottnar
125 gram vetemjöl
30 gram kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk espresso nescafe (kan uteslutas)
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt
1, 25 dl vegetabilisk olja
100 gram strösocker
75 gram ljust muscavadosocker
2 ägg
0,5 dl creme fraiche
200 gram riven zucchini
100 gram chokladchips eller grovhackad choklad. (Kan uteslutas)
1. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft). Smörj två runda formar, ca 15 cm i diameter.
2. Blanda vetemjöl, kakao, bikarbonat, espressopulver, vaniljpulver och salt i en bunke.
3. Blanda olja, strösocker, muscavadosocker i en bunke.
4. Tillsätt ett ägg i taget och rör om.
5. Tillsätt creme fraiche och riven zucchini och rör om tills allt är blandat.
6. Blanda i de torra ingredienserna och rör om.
7. Blanda i chokladchipsen eller den hackade chokladen och rör om.
8. Baka i 20-25 minuter. Prova med en trästicka, när den är torr är de klara.
9. Låt bottnarna svalna helt.
Chokladsmörkräm
200 gram choklad. (Jag använde 100 gram mjölkchoklad och 100 gram mörk choklad)
300 gram rumsvarmt smör
90 gram florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1. Smält chokladen över ett vattenbad och låt den sedan svalna till rumstemperatur.
2. Vispa smöret i minst 10 minuter.
3. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och salt och vispa i 1 minut till.
4. Tillsätt den smälta chokladen under vispning och vispa tills allt är blandat.
Montera tårtan
1. Skär av den toppigaste delen på varje tårtbotten så att de blir jämna.
2. Lägg en botten på ett fat, bred på smörkräm och lägg på den andra botten. Bred ett tunt lager smörkräm runt hela tårtan och låt den stå i kylen i 15 minuter.
3. Bred ett tjockare lager smörkräm på tårtans kanter och spritsa sedan resten som du önskar på tårtan.
Tårtan ska förvaras i kyl och håller i 3-4 dagar. Men smörkräm är inte gott kallt, så se till att ta fram tårtan 1-2 timmar före servering.
Andrea
Vilken tyll har du använt dig av när du spritsade denna tårta?
Emma Brink Rask
Wilton 2D