Chokladtårta med mousse och pannacotta

13 januari, 2018

När jag stod och packade flyttkartonger häromdagen så mindes jag något jag sett på den danska versionen av Hela Sverige Bakar (Den store bagedyst, som jag btw är HELT besatt av, har sett alla avsnitt, alla säsonger, flera gånger). Genast skred jag till verket med min idé i denna tårta. Nämligen att skapa ett mönster av bubbelplast. Jo, det låter knäppt, men jag tycker att det blev ganska festligt!

Jag hade fortfarande moussekulor från tidigare tårtor i frysen, och de blir ett festligt inslag när man skär i tårtan och de skapar ett färgglatt mönster. Det ser avancerat ut men är faktiskt inte svårt alls!

RECEPT
8-10 bitar

75 gram smör
100 gram mörk choklad
1,25 dl strösocker
2 ägg
0,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,25 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl creme fraiche

1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form, ca 20 cm i diameter.
2. Smält smöret och chokladen på låg värme i en kastrull.
3. Blanda i sockret.
4. Blanda i ett ägg i taget under omrörning.
5. Blanda mjöl, bikarbonat, kakao och vaniljsocker och rör ner i smeten.
6. Blanda i creme fraichen och häll smeten i formen.
7. Baka i 15-20 minuter, kakan ska vara lite ”wobblig” när du tar ut den.
8. Låt kakan svalna helt

Hallonmousse
1 gelatinblad
100 gram frusna hallon
1 msk socker
1 dl grädde

1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter.
2. Värm hallon och socker i en kastrull tills det börjar koka. Mixa hallonen och blanda i gelatinet.
3. Låt hallonmassan svalna något.
4. Vispa grädden och vänd försiktigt samman med hallonmassan.
5. Fyll moussen i halvklotformade silikonformar och sätt in i frysen i minst 4 timmar.

Chokladmousse
2 dl grädde
100 gram mörk choklad

1. Smält chokladen och låt den svalna något.
2. Vispa grädden lätt och vänd försiktigt samman med chokladen.
3. Fyll moussen i halvklotformade silikonformar och ställ i frysen i minst 4 timmar.

Vaniljpannacotta
5 dl grädde
0,5 dl socker
1 vaniljstång
3 gelatinblad

1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter.
2. Dela på vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg dem tillsammans med grädde och socker i en kastrull och låt koka upp.
3. Tag från värmen och rör ner gelatinet. Låt stå framme i ca 30 minuter och tag sedan ut vaniljstången.
4. Låt pannacottan bli lite tjockare i kylen, så att inte alla vaniljkorn sjunker till botten. Men rör om minst var 5:e minut så att den inte sätter sig.

Montera tårtan
1. Lägg chokladbotten tillbaka i formen som den bakades i. Antingen klädd med plastfolie eller ännu hellre hård tårtplast runt om.
2. Ta loss mousserna från sina formar och lägg dem med den platta sidan ner på kakan. Lägg dem hur tätt du vill, men se till att det kommer att kunna komma pannacotta ner emellan.
3. Häll pannacotta över så att det täcker alla moussekulor.
4. Lägg bubbelplast på toppen om du vill ha samma mönster som mitt. Ställ sedan in tårtan i frysen i minst 4 timmar.
5. Ta loss tårtan från sin form och plast när den är frusen och låt den tina i kyl i ca 4 timmar.
6. Dekorera med frystorkade hallon, eller pudra kakao över om du vill.

Dela det här inlägget:
8 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Alice Olofsson

    Hej har försökt mig på ditt recept nog 5 gånger men får inte moussen att hålla formen, Den bara spricker och går sönder när jag ska ”ploppa ut” dom ut formarna så har bara blivit en röra varje gång

    • A
      Emma Brink Rask

      Är de djuptfrysta när du tar ut dem ur formarna? Det är ett måste för att de ska hålla ihop.

  • Ser helt fantastisk ut! Hur lång tid innan kan man göra den så länge den förvaras i frysen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Ett par månader går fint så länge den står i en lufttät burk exempelvis.

  • Vilken typ av choklad använder du dig av?

    • A
      Emma Brink Rask

      En av god kvalité. Ca 66% för mörk och 55% för ljus, men det är inte supernoga.

  • Du har väl inte missat ”Zumbo’s Just desserts”?

    • A
      Emma Brink

      Nej, såklart inte! Sett alla avsnitt. På en dag tror jag. 🙂

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg