Chokladtårta med kardemumma

3 december, 2019

En saftig chokladkaka med smak av kardemumma och en krämig ganache. Dekorerad med maränger i form av julstjärnor.

Helt ärligt så är den här kakan bara en ursäkt för att ha något att lägga mina julstjärnmaränger på. Men den blev ändå supergod. En blandning mellan brownie och chokladkaka, alltså inte så kompakt och seg i konsistensen, men ändå tung och saftig. Jag smaksatte den med kardemumma för choklad och kardemumma är bara så gott tillsammans. Över allt hällde jag en glansig ganache för att få en fin yta på kakan.

Marängerna är gjorda med mitt vanliga marängrecept. Sen färgade jag delar av marängen med röd och grön pastafärg. Sen är blommorna spritsade med en lövtyll, ex Wilton 352 eller denna från Städter. Kolla in mina instagram reels om ni vill se hur det ser ut när jag spritsar de här marängerna. Väldigt lätt faktiskt. Klipp små fyrkanter av bakplåtspapper och spritsa dem på så kan du enkelt flytta över dem till en plåt sedan när de ska bakas.

Jag färgande marängen med gelfärg, men man måste röra i den mer än den egentligen gillar, så vänd så försiktigt du kan ner färgen. Men jag tyckte ärligt att de vita blommorna blev finast, och de behöver man ju inte färga alls, bara bladen. De som är randiga har jag bara varvat vit och röd maräng i spritspåsen.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Chokladtårta med kardemumma

4.6/5(7)
Röster
Portioner: 10-12 bitar

Ingredienser:

Chokladkaka

100 g mörkt muscuvadosocker (1,25 dl)

200 g strösocker (drygt 2 dl)

180 g vetemjöl (3 dl)

60 g kakao (1,5 dl)

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

¼ tsk salt

2 tsk kardemumma

2 ägg

175 g mjölk (1,75 dl)

175 g kaffe, varmt (1,75 dl)

75 g smör, smält

Ganache

100 g mörk choklad

1 dl grädde

35 g smör

1 tsk kardemumma

10 g glykos eller honung

Maränger

Instruktioner:

Chokladkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn). Smörj en springform, 23 cm, och klä den med bakplåtspapper i botten.

2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

3. Tillsätt ägg, mjölk, varmt kaffe och smält smör och rör till en jämn och ganska rinnig smet.

4. Häll smeten i formen och baka i ca 30-35 minuter. Provstickan ska komma ut med några fuktiga smulor på. Låt svalna.

Ganache

1. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.

2. Lägg grädde, smör och glykos i en kastrull och värm tills det precis kokar.

3. Slå den heta grädden på chokladen och rör tills du har en blank ganache.

4. Låt svalna något och häll den sedan över den kalla kakan. Låt stelna helt innan du lägger på marängerna.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg