Chokladtårta med jordgubbssmörkräm

5 juli, 2017

jordgubbstårta-hembakat1

Saftiga chokladbottnar med krämig marängsmörkräm smaksatt med färska jordgubbar.

På sommaren är det oftast ingen brist på jordgubbstårtor. Men ibland kan man bli lite trött på de vanliga gräddtårtorna med fluffiga vaniljbottnar. Här har vi en bastant chokladtårta med saftiga bottnar fylld och täckt med marängsmörkräm med en härlig smak av jordgubbar.

jordgubbstårta-hembakat-7

jordgubbstårta-hembakat3

jordgubbstårta-hembakat2

jordgubbstårta-hembakat-4

Chokladtårta med jordgubbssmörkräm

3.6/5(17)
Röster
Portioner: 8-10 portioner

Ingredienser:

Chokladbottnar

315 g strösocker (3,5 dl)

180 g vetemjöl (3 dl)

60 g kakao (1,5 dl)

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

¼ tsk salt

2 ägg

1,75 dl mjölk

1,75 dl kaffe, varmt

75 g smör, smält

Jordgubbspuré

12 normalstora jordgubbar

40 g strösocker

1 nypa salt

Jordgubbssmörkräm

180 g äggvita (ca 5 st)

250 g strösocker (2,75 dl)

450 g smör, rumsvarmt

2 tsk vaniljpulver

6–8 msk jordgubbspuré

Instruktioner:

Chokladbottnar

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

3. Tillsätt ägg, mjölk, kokande kaffe och smält smör och rör till en jämn och ganska rinnig smet.

4. Häll smeten i två smörade tårtformar, 16 cm i diameter. Grädda i ca 25 min. Provstickan ska komma ut torr. Låt svalna.

Jordgubbspuré

1. Mixa jordgubbar, strösocker och salt i en mixer till en puré, gärna med lite jordgubbsbitar kvar.

Jordgubbssmörkräm

1. Värm äggvitor och strösocker i en skål över vattenbad till ca 60 grader, eller känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält. Ta bort från värmen och vispa tills du har en sval maräng, det tar minst 10 min.

2. Tillsätt lite smör i taget under konstant vispning på medelhög hastighet, när allt smör är tillsatt, öka till hög hastighet och vispa tills du har en glansig och fin smörkräm.

3. Tillsätt vaniljpulvret.

4. Blanda ner jordgubbspurén, max 1 tsk i taget, med vispen på hög hastighet. Smörkrämen kan lätt skära sig om du adderar för mycket vätska för snabbt.

Montera tårtan

1. Dela tårtbottnarna i två delar. Börja med en botten och bred eller spritsa på smörkräm. Lägg på lite skivade jordgubbar. Upprepa proceduren med två bottnar till och lägg på den sista bottnen.

2. Stryk smörkrämen i ett tunt lager runt hela tårtan. Låt stelna i kylskåp i ca 15 min. Stryk på ett lager till så att tårtan är jämnt täckt. Ställ in i kylen ytterligare 15 min.

3. Spritsa pluppar med en stor rund tyll av smörkrämen som du sedan drar ut kanten på med en smal palett eller baksidan av en sked. Gör detta omlott tills du har fått önskat mönster. Garnera gärna med färska jordgubbar.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! Hur lång tid i förväg går det att göra jordgubbspurén? Kan man göra den kvällen innan och t.ex förvara i kylskåpet under natten?

    • A
      Emma Brink Rask

      Absolut, den håller flera dagar i kylskåpet, den kan även frysas.

Lämna ett svar till Alexandra (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg