Mjuka luftiga bullar med chokladsmak fyllda med hemmagjord rostad hasselnötskräm och fluffig oboygrädde. En semla för alla chokladälskare.
Ja men visst vet du väl att du kan smaksätta din vetedeg med choklad? Så smarrigt!
Copyright © 2o23 brinkenbakar.se
Steg 1:
30 g vetemjöl (0,5 dl)
150 g mjölk (1,5 dl)
Steg 2:
360 g vetemjöl (gärna special) (ca 6 dl)
70 g strösocker (3/4 dl)
20 g kakao (0,5 dl)
15 g färsk jäst
100 g kall mjölk (1 dl)
0,5 ägg
60 g kallt smör i tärningar
0,5 tsk salt
Till pensling
0,5 ägg
200 g rostade och skalade hasselnötter
100 g mjölkchoklad
1 nypa flingsalt
5 dl vispgrädde
4 msk oboy
1. Häll 1,5 dl mjölk och 30 g mjöl i en kastrull och värm under omrörning tills det tjocknar. Kyl ned till minst rumstemperatur, gärna kallare än så.
När den är kall. Blanda den plus allt annat (utom smöret och saltet) i en bunke till din probaker. Kör degen i 5 minuter innan du tillsätter smör och salt.
2. Kör degen i 5-7 minuter till. Gör gärna ett glutentest genom att ta en bit av degen och dra ut den mellan fingrarna. Den ska vara väldigt elastiskt och kunna bli väldigt tunn. Känns den “kort” i konsistensen och går av så måste du köra degen mer.
3. Låt degen vila i bunken i 10–30 minuter. Gärna i kylen.
Ta ut bollar av degen, 66 g styck, ca 10 st, rulla dem runda och lägg dem på plåtar. Sätt plastfolie eller lägg lite fuktiga handdukar över bullarna och låt dem jäsa i ca 1,5 till 2 timmar (beroende på hur varmt det är i rummet).
4. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig ugn).
Grädda i 8 minuter tills de har fått fin färg. Ta ut och pensla dem direkt med uppvispat ägg och låt svalna. Vill du hellre ha matta än blanka bullar så kan du bara strunta i att pensla dem.
1. Mixa hasselnötterna i en mixer tills de blir till ett smör.
Smält chokladen och mixa ner den med nötterna tillsammans med saltet. Häll på en spritspåse och låt ligga i rumstemperatur ett par timmar tills den är krämig.
Om du upplever att den stelnar så är det bara att massera spritspåsen lite med händerna så blir den mjuk igen.
Häll grädde och oboy i en vispskål och vispa tills du har en fluffig men lättvispad grädde som precis bildar toppar. Vispa inte för mycket.
Skär med en liten vass kniv av ett fyrkantigt lock som också bildar en grop i semlan. Fyll gropen med hasselnötskräm och spritsa riktigt med grädde på. Lägg tillbaka locket och pudra med oboy.