Chokladrulltårta med svartvinbärsfyllning

17 juli, 2019

Fluffig syrlig svart vinbärsfyllning inrullad i mjuk chokladkaka.

Rulltårtor måste vara ett av de bästa bakverken när det kommer till att slänga ihop något vackert och festligt på nolltid. En rulltårtsbotten rör du ihop på 5 minuter och bakar lika snabbt.

Här parade jag ihop choklad med svart vinbär, en dunderkombo, känns både somrigt och höstigt på samma gång. Jag fick lite frosting över, man vill inte bre på för tjockt för då blir den svår att rulla ihop. Det som blev över spritsade jag ovanpå med en lövtyll.

Chokladrulltårta med svartvinbärsfyllning

3.3/5(19)
Röster
Portioner: 1 rulltårta i standardlångpanna

Ingredienser:

Tårtbotten

3 ägg

135 g socker (1,5 dl)

60 g potatismjöl (5 msk)

15 g kakao (2 msk)

Svart vinbärsfyllning

1 dl svart vinbärspuré (se recept nedan)

2 dl kylskåpskall grädde

100 gram kylskåpskall marscapone-ost

40 gram florsocker (2/3 dl)

1 tsk vaniljpulver eller vaniljpasta

Svart vinbärspuré

200 gram frusna svarta vinbär

4 msk socker

2 msk vatten

Instruktioner:

Tårtbotten

1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft (250 grader vanlig ugn).

2. Vispa ägg och socker pösigt.

3. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och sikta ner det i ägg och socker. Vänd försiktigt tills allt är blandat.

4. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna och grädda i ca 5 minuter.

5. Stjälp upp kakan på ett nytt sockrat bakplåtspapper och dra av pappret som kakan gräddats på. Låt den svalna helt.

Svart vinbärsfrosting

1. Vispa allt utom purén till en fluffig frosting.

2. Tillsätt purén lite i taget under vispning.

3. Bred ut frostingen på rulltårtan. Rulla ihop och låt stå i kyl i någon timme för att sätta sig. Om det blir någon frostig över kan du dekorera med den.

Svart vinbärspuré

1. Lägg allt i en kastrull, koka upp och låt sjuda i ett par minuter.

2. Mixa med en stavmixer och sila vätskan genom en sil. Låt purén svalna.

Dela det här inlägget:
2 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Angelica Hedman Åkerblom

    Hu mkt bakpulver ska det vara? Det står i texten att det är bakpulver men det är missat i ingredienslistan ☺️

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg