Chokladprinsesstårta med karamelliserad vaniljkräm

24 april, 2021

Prinsesstårta med choklad

Next level prinsesstårta. Mjuka chokladbottnar, god hallonsylt, karamelliserad vaniljkräm, färska hallon, fluffig grädde och ett schackrutigt lock av marsipan.

Prinsesstårta med choklad

Prinsesstårta med choklad

Ja, jag vet att det är mycket snack om vad som får kallas för prinsesstårta och inte. Men jag kan inte förneka att denna tårta är extremt inspirerad av en klassisk prinsesstårta. Men med inslag av choklad och kola.

Jag utgick från mitt vanliga recept på tårtbotten och gjorde om det till choklad. Sen gjorde jag min karamelliserade vaniljkräm och gav mig på att göra ett rutigt marsipanlock. Det var lite trixig, det ska jag inte förneka. Men du kan såklart göra ett helt vitt eller helt i choklad.

Prinsesstårta med choklad

Men hur smakade detta då? Alltså, gudomligt! Godaste prinsesstårta jag nånsin ätit! Du bara måste testa!

Prinsesstårta med choklad

Prinsesstårta med choklad

 

Prinsesstårta med choklad

Chokladprinsesstårta med karamelliserad vaniljkräm

4/5(69)
Röster
Portioner: 8 bitar

Ingredienser:

Chokladtårtbotten

140 g socker (1,5 dl)

2 ägg

30 gram smör

1 dl mjölk

100 g vetemjöl (1, 75 dl)

1 tsk bakpulver

20 g kakao (0,5 dl)

Karamelliserad vaniljkräm

100 g mjölk (1 dl)

75 g vispgrädde (0,75 dl)

70 g strösocker (0,75 dl)

0,5 tsk salt

10 g majsstärkelse (drygt 1 msk)

12 g strösocker (1 msk)

2 äggulor

1 tsk vaniljpasta

15 g smör rumstempererat

Övrigt

2 dl god hallonsylt

400 g marsipan

2 msk kakao

Färska hallon

4 dl vispgrädde

30 g mörk choklad (till chokladbandet)

Instruktioner:

Chokladtårtbotten

1. Sätt ugnen på 160 grader (vanlig ugn) och smörj 1 form, 18 cm i diameter.

2. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst.

3. Smält smöret och blanda med mjölken tills det är fingervarmt.

4. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och vänd försiktigt ner i äggblandningen.

5. Vänd till sist ner smör och mjölk i smeten och häll den i formen.

6. Grädda i 25-30 minuter tills en sticka kommer ut torr. Låt den svalna helt.

Karamelliserad vaniljkräm

1. Koka upp mjölk och grädde och ställ åt sidan.

2. Häll den första delen socker i en tjockbottnad kastrull och låt det långsamt smälta tills det blir gyllene. Häll sakta ner den varma gräddmjölken medan du vispar. Det kommer att bubbla upp ordentligt så välj en stor kastrull. Se till att det smälter och blir helt klumpfritt. Om det är klumpar, värm det långsamt till allt smält. Ställ åt sidan.

3. Vispa snabbt ihop salt, majsstärkelse, den andra delen strösocker ägg, äggulor och vaniljpasta. Häll i den varma vätskan i äggröran medan du vispar. Häll tillbaka i kastrullen, låt det sjuda långsamt tills det tjocknar.

4. Tag från värmen och rör ner smöret. Låt krämen bli kall i kylskåpet.

Montera tårtan

1. Dela tårtbotten i tre delar.

2. Vispa grädden. Spritsa en ”mur” med grädde runt första botten. Fyll på med hallonsylt.

3. Lägg på nästa botten och gör en ny mur med grädde. Fyll med den karamelliserade vaniljkrämen. Lägg ut färska hallon och toppa sedan med ett lager vispad grädde, gör en liten rundad topp med grädde. Lägg på den sista botten, och låt den få en lite rundad topp över grädden. Stryk ett tunt lager grädde runt tårtan.

4. Färga hälften av marsipanen brun med 2 msk kakao. Kavla ut den vita och skär 3 cm tjocka remsor. Gör likadant med den bruna. Lägg remsorna varannan och kavla lätt så att de går ihop och blir ett stycke randig marsipan. Skär sedan nya remsor, 3 cm, tvärs över ränderna och flytta varannan remsa ett steg så att du får ett rutigt mönster. Kavla ut så att det går ihop och du får ett rutigt mönster. Lägg på på tårtan, skär av kanterna.

5. Gör ett band av choklad, med hjälp av tårtplast och fyll det med hallon.

Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej, kan man byta ut mjölmängden direkt av till glutenfritt mjöl? Eller behöver man addera/justera nåogt mer?

  • Alltså, den här tårtan var nog det godaste jag ätit! Tack för ett fantastiskt bra recept 🙂 Chokladbottnarna var perfekt saftiga och den där karamelliserad krämen var helt otroligt god. Jag blötte bottnarna med lite koncentrerad hallonsaft eftersom vi skulle äta tårtan samma dag och gjorde ett enfärgat marsipanlock.

  • Jättegod tårta! Schackmönstret var lite överkurs så jag tog bara vanlig vit marsipan och pudrade med kakao samt dekorerade kanten längst ner med ett band av överbliven marsipan som jag ”färgmarmorerat” med kakao. Det blev heller inga hallon på toppen utan det blev en marsipanros och två blad samt en ”skylt” med födelsedagsbarnets namn. Den gick hem hos gästerna! Den karamelliserade vanlijkrämen var dock tårtans vinnare. Den kommer jag göra många fler gånger i andra sammanhang där den får stå mer i centrum.

  • blåmesen

    Hej! Jag är lite sugen på att testa denna men tror att tårtpuristerna i omgivningen skulle bli upprörda om jag kallade den en prinsesstårta. Funderar på om man kan byta ut marsipanlocket så att det blir mindre prinsesslikt… några tips eller idéer på hur man skulle kunna dekorera/täcka den på annat sätt? Antar att man behöver marsipanen (eller sugarpaste, men det är ju inte gott) för att få tårtan att hålla ihop men om man gör gräddkupolen lite mindre kanske man kan klara sig med något annat?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg