Chokladmuffins med mjölkchokladfrosting och karamelliserade popcorn

19 januari, 2024

De här cupcakesen är ren dekadens. Saftig chokladmuffin, fluffig mjölkchokladgrädde som gömmer en kärna av dulce de leche och så ett krispigt sött popcorn på toppen.

Cirklarna runt spritsar jag med en rund tyll med 1 cm öppning. Sen spritsar jag tippen med antingen Wilton 105.

Fler recept med popcorn hittar du här >>

Receptet är ursprungligen publicerat i min bok Baka & Spritsa.

Chokladmuffins med mjölkchokladfrosting och karamelliserade popcorn

5/5(1)
Röster
Portioner: 12 cupcakes

Ingredienser:

Mjölkchokladfrosting

400 g vispgrädde (4 dl)

200 g mjölkchoklad

Karamelliserade popcorn

30 g poppade popcorn (5 dl)

90 g socker (1 dl)

½ tsk bakpulver

25 g rumstempererat smör

Chokladmuffins

120 g vetemjöl (2 dl)

50 g kakao (drygt 1 dl)

180 g strösocker (2 dl)

½ tsk bakpulver

½ tsk bikarbonat

½ tsk salt

1 tsk vaniljsocker

55 g ägg (1)

65 g rapsolja (¾ dl)

50 g mjölk (½ dl)

100 g varmt kaffe (1 dl)

Fyllning

100 g dulce de leche (1 dl)

Instruktioner:

Mjölkchokladfrosting

Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Mixa allting jämnt med en stavmixer, lägg plastfilm tätt intill så att det inte blir skinn på grädden och låt den stå i kylen tills den är helt kall, gärna över natten.

Karamelliserade popcorn

Lägg popcornen i en skål som tål värme. Häll sockret i en kastrull och smält det tills det blivit gyllenbrunt. Tillsätt smör och bakpulver under omrörning. Häll karamellen över popcornen och blanda snabbt innan karamellen stelnar. Häll ut allt på ett bakplåtspapper och lossa försiktigt popcornen med fingrarna. Akta så att du inte bränner dig! Låt dem svalna helt.

Muffins

Sätt ugnen på 170 grader varmluft (190 vanlig ugn) och sätt formar i en muffinsplåt. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Rör samman ägg, olja och mjölk och rör ner i de torra ingredienserna. Tillsätt det varma kaffet lite i taget och rör om till en jämn smet. Fördela smeten i formarna, fyll dem bara till hälften, och grädda i ca 15-18 minuter. Låt svalna helt.

Dekorera

1. Vispa upp mjölkchokladfrostingen elvisp på lägsta hastighet tills du har en fast och fin grädde som du kan spritsa.

2. Gör i ordning en spritspåse med en rund tyll, en med en stängd stjärntyll och häll dulce de leche i en spritspåse utan tyll. De andra två fyller du med mjölkchokladfrosting.

3. Börja med att spritsa två runda cirklar längs muffinsens ytterkant. Fyll hålet med dulce de leche, spritsa sedan en stjärna med stjärntyllen ovanpå genom att trycka ut frosting och fortsätta spritsa medan du håller kvar i samma position, så bildas volangerna på stjärnan. Avsluta genom att sätta ett popcorn på toppen.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg