Chokladmoussetårta med kolasås

10 augusti, 2019

Chokladmoussetårta med kolasås och karamelliserade popcorn.

Om du älskar choklad så kommer du att älska den här tårtan. Om du älskar kola så kommer du att älska den här tårtan. Skulle du vara en sån som älskar choklad OCH kola så kommer du att ÄÄÄÄLSKA den här tårtan!

Chokladmoussetårta med kolasås

3.8/5(28)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Browniebotten

80 g smör

80 g mörk choklad

100 g socker (drygt 1 dl)

2 ägg

1 msk vetemjöl  (kan uteslutas för en helt glutenfri tårta)

Chokladmousse

100 g mörk choklad

1 gelatinblad

3,5 dl grädde

Kolasås

Se recept här
Uteslut saltet om du inte vill ha en salt kolasås.

Karamelliserade popcorn

Instruktioner:

Browniebotten

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och smörj en form med löstagbar botten, ca 18 cm i diameter. Klä den gärna i botten med bakplåtspapper så blir den enklare att ta loss.

2. Smält smöret i en skål över vattenbad.

3. Tillsätt chokladen och smält den med smöret.

4. Tag av skålen från värmen och tillsätt sockret.

5. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.

6. Blanda till sist i vetemjölet.

7. Häll smeten i formen och baka i ca 15-20 minuter i ugnen. Kakan ska sätta sig men inte kännas helt torr, det är en brownie så den ska vara lite kladdig.

8 Låt kakan svalna helt.

Chokladmousse

1. Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron.

2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter.

3. Koka upp 0,5 dl av grädden och smält gelatinet i den.

4. Vispa resten av grädden lätt men fluffigt. En för hårt vispad grädde kommer att leda till en grynig mousse.

5. Häll den varma grädden över chokladen och rör om.

6. Blanda försiktigt med grädden till en jämn mousse, rör inte för mycket.

Montera tårtan

1. Lägg den kalla browniebotten i en tårtring eller i den form som du bakade den i, klädd med tårtplast eller plastfolie. Tryck ut den så att den ligger helt intill kanten.

2. Häll moussen över brownien, låt den sätta sig i kylen i minst 3-4 timmar.

3. Häll ljummen kolasås över moussen. Min var lite för kall så den rann för tjockt i mitt tycke, men den får inte heller vara för varm för då smälter moussen. Jag tror att typ 35 grader är lagom.

4. Dekorera med karamelliserade popcorn.

Dela det här inlägget:
14 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Kan jag byta ut den mörka chokladen till vit choklad? I både brownie- och moussereceptet.

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej, i brownien kan du byta rakt av, i moussen funkar det inte att byta. Om man gör mousse på vit choklad så behöver man addera gelatin för att moussen ska hålla ihop.

  • Cornelia

    Skulle det funka att hälla mirror glaze på denna tårta, som du använder dig av i vissa andra recept?

    • A
      Emma Brink Rask

      Japp! Se bara till att tårtan är frusen när du häller på glazen.

  • Ser ju fantastisk ut! Kan man förbereda botten och mousse i förväg, frysa den och sedan göra kola/popcorn den dag den serveras?

    • A
      Emma Brink Rask

      Absolut! Det går hur fint som helst! Tror till och med att jag hällde på kolan när den var frusen och lät den tina så i kylen och sen la jag på popcornen innan servering.

  • Hej! I väldigt många av dina tårtrecept använder du en form på 18 cm, vad är det för form? Plåt, springform, silikonform? Skulle vara superschysst om du kunde länka till den så jag kan införskaffa en likadan!

    PS använder endast dina recept till bakning numera – fullträff varje gång!

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej, kul att du gillar mina recept!
      Jag har dels en silikonform från märket Silikomart som är 18 cm, men också en ställbar tårtring som jag kan göra i massa olika storlekar. Den använder jag också ofta.
      Kolla på Söders Gourmet eller lyckas med mat så kanske du hittar dem. Jag har köpt mina utomlands.

      • Hej,
        Låter så gott! Kan man göra denna tårtan dagen innan?
        Med vänlig hälsning Cecilia

      • Tack för svar!

        https://sodersgourmet.se/produkt/tor-rund-180x40mm/
        Är det denna du använder? Känns som den är alldeles för låg med bara 4 cm kant, då tårtan måste väl bli mycket högre?

        Bakar du tårtorna i tårtningen eller hur använder du den? 🙂

        • A
          Emma Brink Rask

          Jag använder en sån, men min är 5 cm hög. Bakar brownien i den, och gjuter sen tårtan i den och ställer in den i frysen.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg