Chokladmousse med hjortron och italiensk maräng

20 januari, 2021

En underbar dessert att servera i små eller stora glas. Krämig mörk chokladmousse, syrlig hjortronsylt och mjuk maräng.

Sedan jag färdigställde min nya bok så har jag verkligen fått smak på att servera desserter i glas. Det finns massor med fina billiga glas på loppis och det blir bara så snyggt att ställa fram. Här har jag valt att servera i lite större snapsglas, och det passar perfekt om du kanske har gjort en dessertbuffé där man vill välja olika desserter. Annars är det bara att göra dem i större glas.

Jag har insett att jag gillar hjorton, om man bara tar bort de eländiga kärnorna. Så därför silade jag sylten efter att jag hade gjort den för att få en slätare upplevelse. Med det gör du såklart som du vill.

Kanske kan jag också tycka att färgskillnaden mellan hjortronen och chokladen inte blev så stor som jag hade önskat. Men om man vill så kan man ju bara byta hjortron mot hallon så blir det lite mer effektfullt, och lika gott!

Du kommer nog att få lite italiensk maräng över, men det är svårt att göra en mindre sats. Kanske kan du passa på att göra något annat som du också dekorerar med italiensk maräng?

Chokladmousse med hjortron och italiensk maräng

3.9/5(61)
Röster
Portioner: 8-10 portioner (räknat på normalstora glas)

Ingredienser:

Chokladmousse

220 g mörk choklad

4 dl vispgrädde

1 nypa flingsalt

Hjortronsylt

180 g hjortron

90 g syltsocker (1 dl)

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

Italiensk maräng

75 g äggvita (ca 2 st)

50 g vatten (0,5 dl)

135 g strösocker (1,5 dl

Instruktioner:

Chokladmousse

1. Smält chokladen i en bunke. Koka upp 1 dl av grädden och häll över chokladen. Rör om tills du får en slät och blank kräm. Låt svalna något.

2. Vispa resten av grädden löst och fluffigt. Vänd samman lite i taget med chokladen. Vänd försiktigt och rör inte mer än du måste tills allt är blandat. Vänd ner saltet och fördela moussen i glas. Ställ i kylen i  någon timme innan du häller på sylten.

Hjortronsylt

1. Lägg hjorton, syltsocker och vanilj i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 4-5 minuter. Sila av kärnorna och låt sylten svalna något. Fördela den sedan på moussen och låt den stå i kyl i någon timme för att sätta sig.

Italiensk maräng

1. Häll äggvitorna i en vispskål. Häll vatten och socker i en kastrull och koka upp till 121 grader. Börja vispa äggvitan när du närmar dig 115 grader. När du når 121 grader, häll socker i en sakta stråle ner i äggvitan medan du vispar långsamt. Vispa sedan på högsta hastighet tills du har en glansig maräng. Den kan vara lite ljummen när den är klart. Häll marängen på en spritspåse med en rund tyll. Spritsa en stor boll på varje glas, och sedan en mindre boll på den. Bränn av med en gasolbrännare.

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Tänkte göra denna till nyår. Moussen och sylten antar jag man kan göra på förmiddagen. Hur långt i förväg kan jag spritsa på marängen? Eller är det precis innan servering?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg