Chokladkakor med pekannötter och saltkolasås

6 november, 2018

Möra chokladkakor med pekannötter, fyllda med himmelsk saltkolasås och toppade med mörk choklad. Detta är småkakornas Rolls Royce.

Om ni någon gång, som jag, tänkt att småkakor är en rätt tråkig historia, då vill jag å det starkaste rekommendera de här godingarna. Lyxigare variant i kategorin småkakor får man leta efter!

De här kakorna passar såklart att göra året runt, men jag tror att de kommer att bli en kommande klassiker till jul för mig. Kombinationen av spröda och möra chokladkakor, pekannötter, kolasås och choklad är helt enkelt gudomligt. I USA kallar man de här kakorna för Turtle-cookies för att de påminner om en godissort där som heter Turtle Candy.

På bilderna ser ni två olika varianter av kola som jag använt. På de som har lite plattare kola har jag använt min salta kolasås, och på de som har en lite  bulligare kola har jag använt mig av smörkola. Båda är lika goda.

Plåten är  från Nordic Ware och en sån hittar ni  här >>

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer, tips och inblick bakom kulisserna.

Chokladkakor med pekannötter och saltkolasås

4.2/5(37)
Röster
Portioner: Ca 20 kakor

Ingredienser:

Kakdeg

130 gram mjöl (drygt 2 dl)

30 gram kakao (0,75 dl)

0,25 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

115 gram rumstempererat smör

130 gram socker (1,5 dl)

1 ägg (uppdelat i gula och vita)

2 matskedar mjölk

Ca 1 dl hackade pekannötter

Övrigt

Ca 1-2 dl salt kolasås (se recept här)

Ca 100 g mörk choklad

Instruktioner:

1. Blanda samman mjöl, kakao, salt och vaniljsocker i en bunke och ställ åt sidan.

2. Vispa smör och socker i 3-4 minuter tills det blivit poröst och ljust.

3. Tillsätt äggulan och mjölken och vispa in i smeten.

4. Blanda i de torra ingredienserna och rör om tills du fått en ganska lös deg.

5. Plasta in degen och låt den vila i kylskåp i en timme.

6. Hacka pekannötterna och lägg dem i en skål.

7. Vispa upp äggvitan något för hand så att den är lite luftig och bubblig.

8. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

9. Ta fram degen ur kylen.

10. Rulla degen till ca 20 bollar, rulla varje boll först i äggvitan och sen i de hackade nötterna och lägg sedan på en plåt.

11. Gör ett hål i kakan, jag använde mig av en pinne till en mortel, men ta vad du har, ett msk-mått eller en sked eller varför inte din tumme?

12. Baka kakorna i ugnen i ca 12 minuter.

13. När du tagit ut kakorna har hålet i den till stor del försvunnit, så gör om den proceduren och tryck till hålen igen, innan kakorna svalnat och stelnat.

14. Värm kolasåsen så att den är flytande, häll i en spritspåse, eller en liten kanna (för enkelhetens skull, du kan såklart skeda i den) och fyll kakhålen med kolasås.

15. Finhacka den mörka chokladen och lägg i en spritspåse, eller i en vanlig plastpåse. Häll varmt vatten på och massera chokladen tills den smält. Vill ni smälta chokladen på annat sätt, i micro eller över vattenbad, be my guest, jag tycker bara att det är smidigt och kladdfritt att göra det direkt i påsen som jag ska spritsa med när det är så små mängder choklad.

16. Spritsa chokladen över kakorna, viktigt att både kolasås och kakor har svalnat när du gör detta steg.

17. Förvara kakorna i kyl eller frys. (om du klarar dig från att äta upp alla på en gång)

Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
 • Jag såg att du fått en kommentar om huruvida de gick att göra glutenfria. Jag testade det och bytte ut vetemjölet mot mjölmix (egen blandning men tror vilken som funkar) och det blev bra. Jag ökade på mängden mjöl med 10 % men det är nog bättre att köra på samma mängd som i receptet för min deg blev nog nästan lite torr och mina kakor flöt inte ut så mkt så de blev lite tjockare än dina. Men goda!

 • Linnéa

  Hej! Tror du det kan funka med kikärtsspad istället för ägg i receptet?

 • Har du tips på hur jag gör för att göra dessa glutenfria? Tror du det går att byta ut mot glutenfri mjölmix bara?

  • A
   Emma Brink Rask

   Jag vet inte riktigt, jag bakar aldrig mer mjölmixer och bakar enbart naturligt glutenfritt, så just när det gäller småkakor har jag inte så bra koll.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg