Chokladkaka med vit chokladchantilly

21 september, 2019

En riktigt saftig och god chokladkaka fylld och toppad med grädde med vit choklad.

Det här är en naked cake som ser så fin och avancerad ut, men tro mig att det här är en så enkel kaka! Jag valde en form med hål i men du kan välja en helt vanlig rund form och antingen göra hål i den själv eller helt enkelt göra den utan hål.

Fyllningen är busenkel, du smälter vit choklad i grädde och låter det bli helt kallt och vispar sedan så att det blir som en enkel vit chokladmousse. Sen bara spritsar du den i runda bollar. Så enkelt och så fin!

Glöm inte att följa @brinkenbakar på Instagram!

Chokladkaka med vit chokladchantilly

4/5(21)
Röster
Portioner: 8-10 portioner

Ingredienser:

Chokladkaka

110 g mörk choklad

30 g kakao (0,75 dl)

1 tsk espressopulver

120 ml kokande vatten (1,2 dl)

110 g mjöl (knappt 2 dl)

100 g strösocker (drygt 1 dl)

50 g ljust muscovadosocker (drygt 0,5 dl)

0,5 tsk salt

0,5 tsk bikarbonat

110 g creme fraiche (drygt 1 dl)

0,6 dl smakneutral olja

2 ägg + 1 äggula

0,5 msk vitvinsvinäger

1 tsk vaniljpasta

Vit chokladchantilly

300 g vit choklad

5 dl vispgrädde

Instruktioner:

Chokladkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig) och smörj en form som är ca 20 cm i diameter (gärna med hål i).

2. Hacka chokladen och lägg den tillsammans med kakao i en skål. Häll det kokande vattnet på och låt stå några minuter, rör sen om till en jämn massa.

3. Blanda de båda sockersorterna med mjöl, bikarbonat och salt i en bunke.

4. Blanda samman creme fraiche, olja, ägg och äggula, vinäger och vanilj i en annan bunke.

5. Blanda ner chokladen i de våta ingredienserna och vänd tills sist ner mjöl- och socker-blandningen.

6. Häll ner smeten i formen och grädda i ca 30 minuter tills en sticka kommer ut torr.

Vit chokladchantilly

1. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.

2. Koka upp grädden och häll den över chokladen och rör om tills all choklad har smält, om du inte får en jämn kräm kan du köra ett par varm med en stavmixer.

3. Lägg plast tätt intill och låt stå i kylen över natten.

4. Vispa upp med envisp tills den blir som en fluffig mousse.

Montera tårtan

Dela kakan i två delar och spritsa stora bollar med grädden på varje del. Dekorera med chokladkulor från Lindt och annan choklad som du tycker passar. Jag använde M&M peanuts och mindre chokladkulor som jag köpt från Valrohna.
Jag har också dekorerat med oxalis.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
14 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • En riktigt saftig och god chokladkaka 🥰

  • Caroline

    Kan man lägga in grädden i frysen i 1-4h istället för kylen över natten? Älskar dina recept!

    • A
      Emma Brink Rask

      Ja, huvudsaken är att den blir helt genomkall. Snabbast är platt i en påse i kylen.

  • Susanne

    Fungerar det att göra tårtbottnar dagen innan?

  • Hej,

    Väldigt fina och inspirerande recept.
    Hade lite problem med moussen till denna, blev liksom smågrynigt.

    Gjorde som receptet och slog över grädden och rörde tills chokladen löst upp sig. Väntade några minuter me ställde in det i kylen med plast tryckt intill ytan medans den fortfarande var ganska het.

    Tog sedan ut och vispade den. Det hade inte ett dygn utan endast ca 4 timmar men den var genomgående sval/kall. Kanske inte fullt så kall som den skulle varit om jag hade haft tålamodet med mig..

    Någon idé vad som kan vara problemet? Moussen var även ganska lös trots att jag vispade relativt länge.

    • A
      Emma Brink Rask

      Problemet var helt klart att grädden inte fått bli kall nog. 4 timmar räcker inte. Och sval räcker inte. 😊

  • Louise Malmström

    Wow! Bakade denna till gårdagens födelsedagsmiddag. Godaste chokladkakan och så galet saftig! Detta recept ska sparas!

    • A
      Emma Brink Rask

      Så roligt att höra!

      • Om jag bakar själva tårtbotten dagen innan. Hur ska den förvaras? Kyl eller rumstemperatur?

        • A
          Emma Brink Rask

          Förvara den i rumstemperatur, väl insluten

  • Älskar din blogg, så mycket inspiration!
    Var köper du dina chokladkulor från Valrhona? Hittar inte någonstans.

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Jag köpte dem på en mässa för två år sen, har inte heller lyckats hitta dem sen dess.

  • Gud så fint upplägg!

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg