Chokladkaka med mjölkchokladtryffel och karamelliserade hasselnötter

8 september, 2024
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

En mjuk och saftig chokladkaka som du enkelt bakar i en brödform, skivar och toppar med en ljuvligt krämig mjölkchokladtryffel och karamelliserade hasselnötter.

Det här är en trend som jag har snappat upp på instagram och även på kaféer när jag har varit ute och rest. Nämligen att man bakar en enkel mjuk kaka i en helt vanlig limpform. Sen skivar man upp den och serverar den med topping på. Jag tycker att det är ett så festligt sätt att servera en kaka på. Om man jämför med att man breder ut en topping på en sån här kaka så får man ju så mycket mer av det goda på detta viset. Det är också fint att servera som dessert eller som en personlig liten tårta.

Det är ju också väldigt enkelt och blir fint utan massa finesser. Sen kan du såklart gå loss och spritsa om du vill på en sån här.

Den här kakan är receptet på en av mina saftigaste och mjukaste chokladkakor och den blir bara så god med den krämiga mjölkchokladen och karamelliserade nötter. Tål man inte nötter kan man såklart hoppa över dem eller ersätta dem med något annat.

Det här receptet blir bäst i en form som rymmer 1,5 liter. En sån här exempelvis.

Här hittar du ett annat recept med nästan samma chokladbotten, men som tårta >>

Kaffet i receptet ger ingen smak utan bara förstärker chokladsmaken, men om man verkligen inte vill använda sig av kaffe så går det också bra med hett vatten.

Jag använde mig av den här mjölkchokladen från Callebaut >>. Gör gärna tryffeln dagen före.

Det vi gör med grädde, mjölk och vinäger är att skapa en så kallad ”buttermilk”, alltså en kärnmjölk. Den gör kakan supersaftig.

Chokladkaka med mjölkchokladtryffel och karamelliserade hasselnötter

3.7/5(19)
Röster
Portioner: 8-10 bitar

Ingredienser:

Chokladkaka

0,5 dl grädde

0,7 dl mjölk

1 msk vitvinsvinäger

180 g socker (2 dl)

40 g ljust musvovado (0,5 dl)

120 g vetemjöl (2 dl)

40 g kakao (1 dl)

1 tsk bikarbonat

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1 tsk vaniljpulver

1 ägg

1,2 dl varmt starkt kaffe (espresso, brygg, eller snabbkaffe, vilket du har hemma eller föredrar)

0,75 dl neutral olja (raps eller solros exempelvis)

Mjölkchokladtryffel

200 g mjölkchoklad

1,5 dl vispgrädde

Karamelliserade hasselnötter

1 dl strösocker

100 g hasselnötter utan skal

Instruktioner:

Chokladkaka

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig) och smörj en brödform som rymmer 1,5 liter. Sätt sedan ett bakplåtspapper i botten som går upp på sidorna, gärna sticker upp lite så att du enkelt kan lyfta upp kakan med hjälp av pappret när den har svalnat.

2. Blanda mjölk, grädde och vitvinsvinäger i en liten skål och ställ åt sidan i 10 minuter, eller medan du rör ihop resten av smeten.

3. Blanda strösocker, muscovadosocker, vetemjöl, siktad kakao, bikarbonat, bakpulver, salt och vaniljpulver i en bunke.

4. Tillsätt ägg, kaffe, olja och kärnmjölken.

5. Rör om med en visp tills du har en jämn smet, den är ganska lös. Du kan vispa med elvisp i ett par minuter om du vill, annars funkar det också att bara röra ihop.

6. Häll smeten i formen och grädda i ca 30-35 minuter, här kan det skilja väldigt mycket beroende på ugn, känn med en trästicka, den ska komma ut utan kladdig smet. Den måste inte vara helt torr, utan kan ha lite kladdiga smulor på sig men alltså inte ren smet. Du kan också mäta innertemperaturen med en stektermomter, den ska mäta 95-98 grader.
Var försiktig för att överbaka, då bli kakan lätt torra!

7. Ta ut kakan och låt den svalna innan du lyften den ur formen. Dra gärna runt om med en kniv så att den inte sitter fast någonstans.

Mjölkchokladtryffel

1. Hacka chokladen om den inte redan är i små bitar. Koka upp grädden och så den över chokladen. Rör om och stavmixa gärna till du har en helt slät kräm. Sätt plastfolie mot ytan och låt den stå framme i rumstemperatur till den är krämig. Det tar 4-5 timmar.

Karamelliserade hasselnötter

1. Häll strösockret i en torr stekpanna och värm på medel till hög värme till sockret smält helt och blivit gyllenbrunt. Akta så att det inte bränner. Ta bort pannan från värmen och rör ner nötterna. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt svalna.

Lägg samman kakorna

1. Skär skivor av kakan och lägg upp på ett fat.

2. Skopa upp ett par msk av tryffeln och lägg på varje skiva. Med baksidan av en sked gör du en grop i tryffeln. (rör inte i tryffeln innan du gör detta, då kan den skära sig. Om den skär sig eller inte är rätt konsistens kan du spä ut den med mer grädde och röra tills den blir slät.)

3. Hacka de karamelliserade nötterna grovt och strö ut några på varje kaka.

Servera dem rumstempererade. Du kan förvara dem i kylen men tryffeln blir hård så se till att ta fram dem ett par timmar innan de ska ätas.

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej,

    Barnen har beställt chokladkaka till nyår, så tänkte på din.
    Om man bor i Danmark och kan köpa det de kallar kærnemelk, vet du så om det fungerar istället för att göra egen?
    Och, kan man byta ut kaffet mot fx pressad apelsinsaft för att fortfarande få syran som kakan väl behöver? Om inte kærnemelken är nog alltså.. Min familj som är kaffekänsliga kunde dessvärre känna kaffesmaken direkt sist även om jag inte sa något. 😂

    Tack för många fantastiska recept, du är min go-to.

    Mvh Mia

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg