En mjuk och saftig chokladkaka som du enkelt bakar i en brödform, skivar och toppar med en ljuvligt krämig mjölkchokladtryffel och karamelliserade hasselnötter.
Det här är en trend som jag har snappat upp på instagram och även på kaféer när jag har varit ute och rest. Nämligen att man bakar en enkel mjuk kaka i en helt vanlig limpform. Sen skivar man upp den och serverar den med topping på. Jag tycker att det är ett så festligt sätt att servera en kaka på. Om man jämför med att man breder ut en topping på en sån här kaka så får man ju så mycket mer av det goda på detta viset. Det är också fint att servera som dessert eller som en personlig liten tårta.
Det är ju också väldigt enkelt och blir fint utan massa finesser. Sen kan du såklart gå loss och spritsa om du vill på en sån här.
Den här kakan är receptet på en av mina saftigaste och mjukaste chokladkakor och den blir bara så god med den krämiga mjölkchokladen och karamelliserade nötter. Tål man inte nötter kan man såklart hoppa över dem eller ersätta dem med något annat.
Det här receptet blir bäst i en form som rymmer 1,5 liter. En sån här exempelvis.
Här hittar du ett annat recept med nästan samma chokladbotten, men som tårta >>
Kaffet i receptet ger ingen smak utan bara förstärker chokladsmaken, men om man verkligen inte vill använda sig av kaffe så går det också bra med hett vatten.
Jag använde mig av den här mjölkchokladen från Callebaut >>. Gör gärna tryffeln dagen före.
Det vi gör med grädde, mjölk och vinäger är att skapa en så kallad ”buttermilk”, alltså en kärnmjölk. Den gör kakan supersaftig.
Mia
Hej,
Barnen har beställt chokladkaka till nyår, så tänkte på din.
Om man bor i Danmark och kan köpa det de kallar kærnemelk, vet du så om det fungerar istället för att göra egen?
Och, kan man byta ut kaffet mot fx pressad apelsinsaft för att fortfarande få syran som kakan väl behöver? Om inte kærnemelken är nog alltså.. Min familj som är kaffekänsliga kunde dessvärre känna kaffesmaken direkt sist även om jag inte sa något. 😂
Tack för många fantastiska recept, du är min go-to.
Mvh Mia