Chokladgräddbollar på chocolate chip cookies

14 augusti, 2019

Ibland vill man helt enkelt ta det bästa från två världar och skapa något ultramegabra. Så tänkte jag när jag valde att göra gräddbollar med mitt favoritrecept av chocolate chip cookies. Dessutom så drog jag ner massa krossad choklad i gräddbollssmeten. Det blir liksom inte så mycket bättre än så.

RECEPT
Ca 20 gräddbollar

Chocolate chip cookies
90 gram mjöl
0,50 tsk bakpulver
0,25 tsk bikarbonat
0,5 tsk espressopulver (kan uteslutas)
0,25 tsk salt
0,5 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
65 gram rumstempererat smör
45 gram strösocker
30 gram ljust muscovadosocker
1 litet ägg, rumstempererat
60 gram grovt hackad mörk choklad
flingsalt att strö över efter bakning

1. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, espressopulver, salt och vaniljpulver i en skål och ställ åt sidan.
2. Vispa smör och socker i minst 5 minuter tills det blivit ljust och fluffigt.
3. Tillsätt ägget och blanda ordentligt.
4. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda till du har en smet.
5. Tillsätt den hackade chokladen och blanda.
6. Plasta kaksmeten och låt den vila i kyl i 30 minuter.
7. Ställ in ugnen på 165 grader varmluft (180 grader vanlig ugn).
8. Forma bollar av ca en halv matsked deg (jag vägde mina till 10 gram) och lägg på en plåt med plåtpapper, tänk på att de flyter ut lite.
9. Baka i ca 5-6 minuter.
10. Ta ut kakorna när de är gyllenbruna och låt dem svalna på plåten.

Gräddbollstäcke
120 gram socker
35 gram vatten
55 gram glykos
70 gram äggvitor
10 gram socker
100 gram finhackad choklad, ta vilken sort du vill!

1. Häll socker, vatten och glykos i en kastrull och koka upp till 118 grader.
2. När termometern närmar sig 115 grader börjar du vispa äggvitorna och tillsätter den lilla mängden socker.
3. Vid 118 grader häller du sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna medan du vispar.
4. Vispa sedan på högsta hastighet i minst 10 minuter.
5. Vänd ner chokladkrosset.
6. Spritsa smeten på cookiesen. Låt de stå framme i rumstemperatur i nån halvtimme.

Choklad att doppa i
250 gram mörk choklad (jag använde 55%)
1 msk kokosolja eller matolja

1. Temperera chokladen i micron. Tillsätt oljan.
2. Häll chokladen i ett högt smalt glas så att du enkelt kan doppa gräddbollarna.
3. Håll i kakan och doppa gräddbollarna i chokladen. Känns den tjock kan du tillsätta lite mer olja.
4. Ställ dem sedan på ett galler och låt dem stelna.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer, tips och inblick bakom kulisserna.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg