Chokladgömmor med kolasås

13 december, 2018

Möra chokladkakor fyllda med dulce de leche.

Busenkla kakor som du enkelt bakar till jul och jag lovar att dina gäster kommer inte att få nog. Du kan såklart göra egen kolasås, som jag gjorde de till de här liknande kakorna med pekannötter, men det går också bra att ta genvägen med dulce de leche på burk, alltså karamelliserad mjölk.

Chokladgömmor med kolasås

4/5(37)
Röster
Portioner: Ca 25 kakor

Ingredienser:

Chokladgömmor

150 g vetemjöl (2,5 dl)

25 g kakao (0,5 dl)

30 g florsocker (0,5 dl)

2 tsk vaniljsocker

125 gram kallt smör

Fyllning

2 dl karamelliserad mjölk (dulce de leche)

50 gram choklad

Instruktioner:

1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills det går ihop till en deg. Eller nyp ihop den för hand. Överarbeta inte.

2. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 1 timme.

3. Gör runda bollar, platta till dem lite och gör ett hål med tummen, med baksidan av en mortelstav eller ett melonkuljärn.

4. Baka på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) i 10-12 minuter, och gör om hålet precis när du tagit ut kulorna igen.

5. När kakorna svalnat, fyll dem med dulce de leche och ringa över smält choklad.

6. Värm kolasåsen lite om du vill ha den mer flytande när du fyller kakorna, då får man ett jämnare resultat.

7. Smält chokladen och ringla den över kakorna.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
6 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej!
    Kan man förvara dessa i frysen? Eller undrar egentligen: vilken typ av småkakor man inte kan frysa av alla som du har under kategorin “småkakor” ?!

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Du kan frysa allt utom maränger. Men maränger med nötter och mandel, typ Macarons, går fint att frysa.

  • Blir det bäst att göra dom dagen innan och förvara i kylskåp? Tänkte göra dessa till mitt kalas 😊

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan göra dem upp till en vecka före. Förvarade kylen.

  • Fraga om dulche de leche. Jag bor i ett land där den kondenserade mjölken kommer i tubform, sa jag kan inte koka en konservburk som man verkar göra i Sverige :)) OCH, det finns inte dulche de leche att köpa heller (suck). Kan man koka den ända, alltsa att jag trycker ut den fran tuben, eller är det helt enkelt lättare att göra kolasas?

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg