Ganache, tryffel, kräm, glasyr. Kärt barn har många namn. Med det här receptet får du den krämigaste, lenaste och glansigaste ganachen du kan tänka dig. Magiskt god är den såklart också!
Du kan såklart göra ganache av bara choklad och grädde. Men om du adderar glykos och smör så får du en ännu krämigare, mildare, glansigare och mer lätthanterlig ganache.
Jag har gjort den här med mörk choklad som har 55% kakaohalt. Om du tar en choklad med högre kakaohalt så får du en lite hårdare ganache, på samma sätt som att den blir lösare om du tar en ljusare choklad, då kan du behöva anpassa vilken mängd grädde du använder.
Tricket med den här är att låta ganachen svalna till runt 32 grader och då mixa ner det rumsvarma smöret. Då får du en perfekt emulsion som gör att ganachen inte kommer att skära sig och blir riktigt krämig och glansig. Du ska också akta dig för att röra om allt för mycket i ganachen efter att den satt sig, då tappar den lätt sin glans. Allra bäst konsistens får du om den får stå framme i rumstemperatur över natten. I kylen kommer den att bli alldeles för hård.
Vad kan man då ha den här till? Du kan ha den som fyllning i tårtor, eller täcka tårtor med den. Du kan toppa alla typer av kakor med den. Du kan ha den som fyllning i macarons eller chokladbiskvier. Den går utmärkt att spritsa och du kan även ha den som fyllning i praliner.
Ganachen kan såklart förvaras i kylskåp som den är, eller på och i bakverken. Men se till att den är rumstempererad när den ska serveras. Då smakar den helt enkelt bäst.
Linda
Jag tänker köpa en påse med 2,5 kg bakchoklad av bra kvalitet men är osäker på vilken procenthalt jag ska välja. Jag skulle vilja ha en som går att använda till det mesta, såsom ganache, i chocolate chip cookies samt i kladdkaka. Vad är din erfarenhet? Har du kanske något favoritmärke?
Anna
Om man får ganache över, hur länge tror du att den håller i kylen? Kan man frysa den?
Emma Brink Rask
I kylen håller den lika länge som grädden som du hade i. Det går fint att frysa ganache.
Julia
Ska glykosen vara flytande eller i pulverform?
Emma Brink Rask
Flytande. Jag har aldrig sett glykos i pulverform i vanliga matbutiker.