[adinserter block="1"]

Chokladganache

7 augusti, 2021

Ganache, tryffel, kräm, glasyr. Kärt barn har många namn. Med det här receptet får du den krämigaste, lenaste och glansigaste ganachen du kan tänka dig. Magiskt god är den såklart också!

Du kan såklart göra ganache av bara choklad och grädde. Men om du adderar glykos och smör så får du en ännu krämigare, mildare, glansigare och mer lätthanterlig ganache.

Jag har gjort den här med mörk choklad som har 55% kakaohalt. Om du tar en choklad med högre kakaohalt så får du en lite hårdare ganache, på samma sätt som att den blir lösare om du tar en ljusare choklad, då kan du behöva anpassa vilken mängd grädde du använder.

Tricket med den här är att låta ganachen svalna till runt 32 grader och då mixa ner det rumsvarma smöret. Då får du en perfekt emulsion som gör att ganachen inte kommer att skära sig och blir riktigt krämig och glansig. Du ska också akta dig för att röra om allt för mycket i ganachen efter att den satt sig, då tappar den lätt sin glans. Allra bäst konsistens får du om den får stå framme i rumstemperatur över natten. I kylen kommer den att bli alldeles för hård.

Vad kan man då ha den här till? Du kan ha den som fyllning i tårtor, eller täcka tårtor med den. Du kan toppa alla typer av kakor med den. Du kan ha den som fyllning i macarons eller chokladbiskvier. Den går utmärkt att spritsa och du kan även ha den som fyllning i praliner.

Ganachen kan såklart förvaras i kylskåp som den är, eller på och i bakverken. Men se till att den är rumstempererad när den ska serveras. Då smakar den helt enkelt bäst.

[adinserter block="2"]

Chokladganache

4/5(54)
Röster

Ingredienser:

3 dl grädde

50 gram glykos

250 gram mörk choklad (ca 55-60% kakaohalt)

25 gram smör (rumstempererat)

en nypa flingsalt

Instruktioner:

1. Hacka chokladen och lägg i en bunke.

2. Koka upp grädde och glykos i en kastrull och häll över chokladen. Låt stå i 1-2 minuter och rör sedan om tills all choklad smält.

3. När det är 32 grader, mixa i smöret och saltet.

4. Täck med plastfilm och låt stå framme i rumstemperatur över natten.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Jag tänker köpa en påse med 2,5 kg bakchoklad av bra kvalitet men är osäker på vilken procenthalt jag ska välja. Jag skulle vilja ha en som går att använda till det mesta, såsom ganache, i chocolate chip cookies samt i kladdkaka. Vad är din erfarenhet? Har du kanske något favoritmärke?

    • Om man får ganache över, hur länge tror du att den håller i kylen? Kan man frysa den?

      • A
        Emma Brink Rask

        I kylen håller den lika länge som grädden som du hade i. Det går fint att frysa ganache.

  • Ska glykosen vara flytande eller i pulverform?

    • A
      Emma Brink Rask

      Flytande. Jag har aldrig sett glykos i pulverform i vanliga matbutiker.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg

[adinserter block="3"]