Chokladfudgepaj

10 september, 2019

Frasigt pajskal fyllt med silkeslen chokladfugde toppad med pistagenötter.

Min man är inte superförtjust i sötsaker och på många sätt kanske det är bra. Annars hade han nog ätit alldeles för mycket bakverk. Men om den här pajen sa han att det nog var det godaste jag har bakat. Det är ett tunt frasigt pajskal fyllt med len och lite seg chokladfugde. Hackade pistagenötter på toppen ger både ett vackert utseende och bidrar till lite crunch.

Jag har bakat min paj i en pajring, men det går precis lika bra med en pajform med löstagbar botten, eller en helt vanlig pajform för den delen.

Fyllningen i den här pajen är samma som jag har på toppen på min populära chokladfudgebrownie.

Pajen håller sig fräsch i flera dagar i kylskåpet.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder och inblick bakom kulisserna.

Chokladfudgepaj

3.8/5(12)
Röster
Portioner: 6-8 personer

Ingredienser:

Mördeg

150 g kallt smör

240 g vetemjöl (4 dl)

60 g florsocker (1 dl)

1 äggula

Chokladfudge

2 dl grädde

90 g socker (1 dl)

140 g ljus sirap (1 dl)

150 g mörk choklad (minst 55%, hackad)

100 g smör

100 g mjölkchoklad (hackad)

1 dl hackade pistagenötter

1 nypa flingsalt

Instruktioner:

Mördeg

1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa tills det går ihop till en det. Alternativt nyp ihop det för hand. Överarbeta inte.

2. Låt degen vil i kylen i minst 1 timme.

3. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn).

4. Kavla ut degen och klä formen (18-20 cm) med den.

5. Ställ in formen med degen i frysen i 15 minuter.

6. Nagga hål med en gaffel och baka av degen i 10-12 minuter tills den fått en gyllene färg på kanterna och är genombakad i botten.

7. Låt pajskalet svalna helt. Du kan bara den flera dagar innan om du vill.

Chokladfudge

1. Koka upp grädde, socker, sirap och mörk choklad och låt småkoka i 15 minuter.

2. Rör ner smöret och till sist mjölkchokladen så att den smälter helt och det blir en jämn glasyr.

3. Häll fudgen i pajskalet, strö över hackade pistagenötter och låt stelna i kyl i minst 4 timmar.

4. Precis innan servering, strö över lite flingsalt och servera med en klick lättvispad grädde.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
5 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! Hur stor pajform har du använt till denna paj?

  • Måste jag prova?
    Vilket märke av choklad använder du dig av !?
    Tycker det är svårt att hitta god choklad

    • A
      Emma Brink Rask

      Jag använder alltid Callebaut, som finns att köpa hos grossist eller online. Men om jag köper i vanlig butik så köper jag Lindt eller Marabous mörka.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg