Chokladfudge

30 november, 2023

Chokadfudge, så som vi gjorde den när jag var barn. Den görs med marschmallowssockerbitar och är busenkel att göra.

Jag drog på krossad polka men det var ingen megabra idé då polkan smälter i kylen. Men om man ska servera ganska direkt så kan man göra så. Eller istället strö över nötter eller nåt som inte kommer att smälta.

Den här fudgen är väldigt söt, ja. Men jag tänker att det är ju liksom godis, det SKA vara sött. Och fudge ÄR sött. Gillar man inte det så kanske inte fudge är din grej? Eventuellt att fudge som kokas som en kola blir liiiite mindre söt än den här varianten eller sån med sötad kondenserad mjölk.

Det är alltså dessa ”sockerbitar” som är i receptet. Jag tror att det kanske kan bytas mot samma vikt av nåt annat skumgodis, så som skumbananer eller marschmallows.

Jag stöper alltid fudge och kola i silikonbalkar från Pufz.

Förvara fudgen i kylen, den håller i många veckor där.

Här hittar du alla mina recept på julgodis >>

Chokladfudge

3.7/5(76)
Röster
Portioner: Ca 50 bitar

Ingredienser:

360 g strösocker (4 dl)

2 dl vispgrädde

100 g smör

100 g skumsockerbitar/marschmallows (25 st)

200 g mörk choklad

1 tsk flingsalt

Ev polkakross

Instruktioner:

1. Blanda allt utom chokladen i en tjockbottnad kastrull och sjud tills alla sockerbitarna har smält, det tar ca 10 minuter och du behöver röra om ibland.

2. Hacka chokladen och rör ner den i smeten och rör om tills allt har smält. Häll direkt ner den i en form som du klätt med bakplåtspapper eller i silikonbalkar som du ställt på ett bakplåtspapper på en skärbräda. Mått ca 35×23 cm eller motsvarande.

Låt fudgen stelna i kylen och skär den sedan i lagom stora bitar.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Hej! Tror du att det funkar bättre men strössel istället än polkagrisar? Någon julig strössel tänkte jag. Skulle det funka i kylen?
    Mvh monika

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej! Det beror nog lite på vad det är för strössel.Men jag tror att de flesta borde funka. Men vissa strössel blir fuktiga och börjar ”blöda”.

      • Tack! De blev jätte goda, fungerade mycket bra med strössel. Bra och enkel recept, använde marshmallows. Det enda som är lite tråkigt är att de kan inte stå i rumstemperatur, blir mjuka som nutella men tappar inte formen. Bättre servera de från kylskåpet.
        Tack för ditt svar! Hälsningar, Monika

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg