Strasskakor, antingen så här eller som dubbla med fyllning i, var ett givet inslag på fikabordet i min familj och släkt när jag växte upp. Det är som en mördegskaka, men med florsocker och potatismjöl vilket gör dem oerhört möra och de riktigt smälter i munnen.
De är superenkla att baka, man måste bara se till att smöret är riktigt mjukt, annars blir de svåra att spritsa, i alla fall om du, som jag, använder en vanlig spritspåse och inte en särskild variant för att spritsa mördeg.
RECEPT
16-20 kakor
100 g smör, rumsvarmt
½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
1 ¼ dl vetemjöl
Choklad att doppa dem i
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda det rumsvarma smöret med florsocker och vaniljsocker tills det blir krämigt.
3. Blanda vetemjöl och potatismjöl och tillsätt det lite i taget till smöret och rör tills du har en krämig deg.
4. Spritsa i längder på en plåt.
5. Baka i ca 10 minuter. Skär dem direkt när de tagits ut ur ugnen och låt dem svalna helt på plåten.
6. Doppa kanterna i choklad, helst tempererad. Förvara i kyl.
Lyckasmedbakning
Hej! Vilken tyllstorlek har använts?
Emma Brink
Hej, förlåt för supersent svar, jag får inga notifikationer om mina kommentarer. Jag är inte helt säker på vilken storlek, men jag skulle säga en öppning på ca 1 cm.