Chokladdoppad kola med mandelspån

18 november, 2019

En kola som smakar som knäck, doppad i mörk choklad.

Chokladdoppad kola med mandelspån

4/5(70)
Röster

Ingredienser:

300 gram vispgrädde (3 dl)

300 gram socker (3 1/3 dl)

150 gram ljus sirap (drygt 1 dl)

50 gram smör

1 tsk havssalt

100 gram mandelspån

100 g mörk choklad

Instruktioner:

1. Häll allt utom mandelspånen i en kastrull. Koka upp på hög värme till 90 grader, sänk sedan värmen något och koka tills kolan når 123 grader.

2. Förbered en form som är ca 30×35 cm med bakplåtspapper, eller smörj den med ett tunt lager smör.

3. Rosta mandelspånen försiktigt i en panna så att de får lite färg runt om.

4. När kolan är rätt tempereratur, vänd försiktigt ner mandelspånen och häll den i formen. Låt stelna i rumstemperatur i minst 5-6 timmar. Skär sedan i fyrkanter.

5. Smält (och temperera om du vill) chokladen. Doppa halva kolan i chokladen och låt stelna på ett bakplåtspapper.

Förvara kolan i en tät burk, lägg bakplåtspapper emellan lagren så att inte kola klibbar ihop.

Se fler recept med:
Dela det här inlägget:
4 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Jättegoda kolor, ska de förvaras i burken i kylskåp eller rumstemperatur?

  • Goda! Men nästa gång kokar jag till 124-125 istället. Så kletiga …

  • Måste gjort något helt galet med dessa godingar. Dom vart riktigt god men dom känns oljiga, som allt smör är utanför. Vad kan jag gjort för fel?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det låter som att kanske kolasmeten skurit sig så att smöret trängt ut.

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Populärt just nu
Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg