En kola som smakar som knäck, doppad i mörk choklad.
Chokladdoppad kola med mandelspån
Ingredienser:
300 gram vispgrädde (3 dl)
300 gram socker (3 1/3 dl)
150 gram ljus sirap (drygt 1 dl)
50 gram smör
1 tsk havssalt
100 gram mandelspån
100 g mörk choklad
Instruktioner:
1. Häll allt utom mandelspånen i en kastrull. Koka upp på hög värme till 90 grader, sänk sedan värmen något och koka tills kolan når 123 grader.
2. Förbered en form som är ca 30×35 cm med bakplåtspapper, eller smörj den med ett tunt lager smör.
3. Rosta mandelspånen försiktigt i en panna så att de får lite färg runt om.
4. När kolan är rätt tempereratur, vänd försiktigt ner mandelspånen och häll den i formen. Låt stelna i rumstemperatur i minst 5-6 timmar. Skär sedan i fyrkanter.
5. Smält (och temperera om du vill) chokladen. Doppa halva kolan i chokladen och låt stelna på ett bakplåtspapper.
Förvara kolan i en tät burk, lägg bakplåtspapper emellan lagren så att inte kola klibbar ihop.
Clara
Jättegoda kolor, ska de förvaras i burken i kylskåp eller rumstemperatur?
Emelie
Goda! Men nästa gång kokar jag till 124-125 istället. Så kletiga …
Helene
Måste gjort något helt galet med dessa godingar. Dom vart riktigt god men dom känns oljiga, som allt smör är utanför. Vad kan jag gjort för fel?
Emma Brink Rask
Det låter som att kanske kolasmeten skurit sig så att smöret trängt ut.