Det finns inga andra bakverk jag väljer före något med choklad. De här cupcaksen är kanske inget för barnkalaset men vuxna chocolate lovers kommer att älska dem.
Det här chokladmuffins-receptet innehåller majonäs. Jepp, du läste rätt. Det ska tydligen göra dem väldigt saftiga. Och majonäs är ju basically ägg och olja så det är ju egentligen inte så konstigt. Och de blev väldigt saftiga, jag upplevde dock att de inte höll samman så bra, de blev liksom lite smuliga trots att de var saftiga.
RECEPT
Chokladmuffins (från Passion for baking)
30 gram mörk choklad
35 gram kakao
2,5 dl kokande vatten
150 gram mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
115 gram strösocker
100 gram ljust muskavadosocker
150 gram fullfet majonäs (alltid Hellmans)
1 ägg
Börja med att hacka chokladen, blanda med kakaon, häll över det kokande vattnet och rör ihop. Ställ det sedan åt sidan och låt det svalna.
Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.
I en annan bunke, vispa socker och majonäs i ett par minuter. Knäck sedan ner ägget och vispa ett par minuter till.
Blanda sedan ner chokladvätskan och de torra ingredienserna växelvis tills du har en jämn smet.
Fyll muffinsformar till tre fjärdedelar. Jag använde (normalstora formar i en muffinsplåt, det blev 12 muffins).
Baka dem på 170 grader i 18-20 minuter. Låt dem sedan svalna på ett galler.
Chokladganache
2,5 dl grädde
1 msk honung
1 matsked snabbkaffe (kan man strunta i om man vill)
200 gram hackad mörk choklad (runt 50-60%)
75 gram smör
Hacka chokladen och tärna smöret och lägg i en bunke. Värm grädde, honung och snabbkaffe till nästan kokpunkt. Häll grädden över chokladen och smöret, låt stå ett par minuter och rör sedan till en slät smet. Sätt plast över och låt stå i rumstemperatur i några timmar, gärna över natten. Använd den sedan som den är om du vill ha en väldigt mörk ganache, eller vispa den innan du spritsar den på muffinsen.
Om man känner för att lyxa till det lite extra kan man strö lite guldströssel på toppen.