Chokladcupcakes med saltkolasås

28 januari, 2019

Saftiga chokladmuffins med chokladsmörkräm och saltkolasås. Dekadenta och magiskt goda!

Återigen hade jag ingredienser över från ett annat bak. Det är ofta så nya idéer kommer till mig. De här cupcakesen är inspirerade av Roy Fares, jag såg honom göra en liknande topping nånstans. Fint tycker jag!

Det enklaste sättet att få till gropen i smörkrämen är att ta ett kuljärn, ett sånt som man använder för att göra smörkulor eller kulor av melon. Sen kokar man upp vatten i en gryta, mellan varje cupcake så doppar man kuljärnet i det varma vattnet, torkar av vattnet med en bit hushållspapper och sen trycker man försiktigt ett hål i smörkrämen. Sätt sedan gärna in dem i kylen en stund innan du fyller med kolasåsen.

Här hittar ni alla mina recept med saltkolasås >

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder och tips

Chokladcupcakes med saltkolasås

4.2/5(11)
Röster
Portioner: Ca 24 minicupcakes

Ingredienser:

Chokladmuffins

50 g mörk choklad

15 gram kakao (knappt 0,5 dl)

1 dl varmt kaffe

60 gram vetemjöl (1 dl)

65 gram strösocker (2/3 dl)

20 gram muscovadosocker (0,25 dl)

1 nypa salt

0,5 tsk bikarbonat

2 tsk vaniljsocker

0,5 dl vegetabilisk olja

1 ägg (rumstempererat)

Chokladsmörkräm

1 tsk vitvinsvinäger

Chokladsmörkräm

100 gram mörk choklad

150 gram smör

40 gram florsocker (2/3 dl)

en nypa salt

Salt kolasås

1 tsk vaniljsocker

Salt kolasås

Se recept här
Du kan också använda dulce de leche och bara tillsätta lite flingsalt.

Instruktioner:

Chokladmuffins

1. Sätt ugnen på 160 grader varmluft (175 grader vanlig ugn) och placera 24 minimuffinsformar i en muffinsplåt.

2. Hacka chokladen och lägg den tillsammans med kakaon i en bunke. Häll över det varma kaffet, rör om och ställ åt sidan.

3. Blanda mjöl, de tre sockersorterna, bikarbonat och salt i en bunke.

4. I en annan bunke, vispa samman ägg och olja.

5. Blanda i chokladblandningen i ägg och olja och tillsätt sedan de torra ingredienserna och sist vinägern.

6. Fördela smeten i formarna, max 3/4 fyllda.

7. Baka i ca 10 minuter.

Chokladsmörkräm

1. Smält chokladen och ställ undan den för att svalna till rumstemperatur

2. Vispa smöret, i minst 5 minuter tills det är helt vitt och fluffigt.

3. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och salt och vispa i ett par minuter till.

4. Vispa till sist i chokladen.

Montera cupcakesen

När muffinsen svalnat helt. Spritsa en rund boll med chokladsmörkräm. Värm en tesked, eller ännu hellre ett kuljärn i hett vatten, torka av med hushållspapper och tryck ut en grop mitt på smörkrämen. Fyll hålet med kolasås. Om den inte är flytande, värm den lite. Men akta så att den inte är så varm att den smälter smörkrämen. Strö till sist över flingsalt, men gör inte det förrän de ska serveras, för annars smälter det.

Dela det här inlägget:
0 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera

Lämna den första kommentaren

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg