Chokladcheesecakebakelse med saltkolasås

13 juni, 2019
DETTA INLÄGG INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR

Oreobotten, saltkolasås och mjölkchokladcheesecake. Ett av bloggens mest populära recept, nu i bakelseform.

Som ni älskade mitt recept på Mjölkchokladcheesecake med oreobotten och saltkolasås, det blev direkt ett av de mest populära recepten på bloggen. Även hemma hos mig var det en hit, så när nu ett av barnen fyllde 14 och fick önska sig födelsedagstårta så önskade han sig just den. Jag gillar ju inte att baka samma sak två gånger, i alla fall inte med exakt samma utförande, så jag funderade på hur jag skulle kunna göra något annorlunda. Svaret blev att göra dem som bakelser. Om man bara har en silikonform så är det en enkel match. Det går såklart också att göra dem i muffinsformar, eller i muffinsplåt, men de får inte riktigt den knivskarpa kanten då. Det är bara att följa det gamla receptet, men att dela upp det och göra den i miniformar.

Här kan ni köpa muffinsformarna i Silikon.

Jag fuskade till och med och kokade inte egen kolasås utan tog färdig dulce de leche som jag tillsatte salt till, och det blev faktiskt också väldigt väldigt gott!

Receptet nedan är halverat från originalet, men ni kan såklart lika gärna använda det om ni hellre vill.

Som vanligt har jag använt lite mindre gelatin än man egentligen behöver för att kunna hantera kakan. Det är för att jag verkligen vill ha den krämig, helt utan motstånd när man sätter gaffeln i den. Lägg därför kakan eller bakelserna på ett fat när de är frusna och låt dem tina i kylen utan att röra dem. De håller formen fint, men är känsliga för beröring, då blir de lätt märke i dem.

Chokladcheesecakebakelse med saltkolasås

3.8/5(213)
Röster
Portioner: 6 bakelser

Ingredienser:

Oreobotten

60 gram hela oreokex (ca 1/2 paket)

25 g smör

Saltkolasås

Se receptet här, du behöver ca 1/2 sats. Men du kan också använda färdig karamelliserad mjölk på burk, då behöver du ca en halv burk, tillsätt då 0,25 tsk salt.

Mjölkchokladcheesecake

1 gelatinblad

75 g cream cheese

50 g florsocker (knappt 1 dl)

0,5 dl vispgrädde (för att värma)

75 gram mjölkchoklad

0,75 dl grädde (att vispa)

Instruktioner:

Oreobotten

1. Smält smöret och låt det svalna något.

2. Mixa kexen till fina smulor. Hela kexet, även det vita.

3. Blanda smör och kex till en deg och tryck ut det i botten och lite upp på kanten på formarna. Det är viktigt att det går upp på kanterna, annars kommer kolasåsen att rinna ut sen.

4. Ställ in formen i frysen medan du gör chokladfyllningen.

Saltkolasås

1. Häll över den kalla kexbotten, detta är enklast när såsen är lite varm. Låt den sedan stå i frysen tills den stelnat.

Mjölkchokladcheesecake

1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 15 minuter.

2. Smält chokladen över vattenbad eller i micron och låt den svalna något.

3. Värm 0,5 dl grädde i en liten kastrull och smält gelatinet där i. Låt svalna något.

4. Vispa cream cheese och florsocker i ett par minuter.

5. Vänd ner chokladen i cream cheesen, vänd sedan ner grädden med gelatinet.

6. Vispa 0,75 dl grädde och vänd ner i smeten.

7. Ta fram kexbotten med kolasåsen från frysen. Häll över chokladcheesecaken över kolasåsen.

8. Ställ cheesecaken i frysen och låt dem bli helt frusen. Ta sedan fram dem och ta ut dem ur formarna när de är helt frusna och låt dem tina i kyl i 2-3 timmar innan servering.

Dela det här inlägget:
34 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Täcker du silikonformarna med exempelvis plastfolie när du fryser in bakelserna fyllda med cheesecake?

  • Bakchoklad eller valfri choklad ? 🙂

    • A
      Emma Brink Rask

      Valfri, jag skulle dock aldrig använda bakchoklad till nånting. Välj en god choklad istället.

  • Det står mjölkchoklad, menar du valfri mjölkchoklad eller bakchoklad? 🙂

  • Hej! Har silikonformar som är som är en halv cm lägre än dina och inte lika raka i formen. Tror du det blir ett problem?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det går säkert fint. Se bara till att kexen hamnar upp en bit på kanten, och att inte kolan går över den kanten.

  • Birgita

    Hej! Kan man göra de i glas?

  • Malin Hansson

    Kan man gjuta chokladcheesecaken i kupol formar eller den är svår att få ut sedan?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du kan gjuta cheesecaken, men den måste vara frusen när du tar ut den ur formarna. Om du ska göra med kolasås och oreobotten så funkar det dock inte, eftersom du måste bygga från rätt håll, du kan alltså inte lägga på kolasås och oreobotten på cheesecaken utan de måste vara underst.

  • Johanna

    Om man gör denna kvällen innan nyår och låter den stelna i kylskåp går det bra att kanske spritsa lite på toppen som dekoration av samma som mjölkchokladcheescaken och också låta det stå till dagen efter? ☺️
    Rörig fråga, hoppas du förstod

    • A
      Emma Brink Rask

      Hej, nej du kan inte spritsa denna cheesecaken.

  • Supergott, enkelt men känns lyxig!

  • Kristina

    De gjorde succé och blev en bra avslutning på middagen på nyårsafton. Nu blir det att införskaffa silikonformar

  • Lotta Wahlgren

    Kan man göra denna som en hel tårta i form med löstagbara kanter och måste man isåfall dubbla ingredienserna? Tack😀

    • A
      Emma Brink Rask

      Om du klickar på länken i första meningen i receptet så kommer du till ett sånt recept.

  • Hej! Om jag tänkte använda en muffinsplåt i metall. Hur ska jag då få ur bakelserna? Ska jag klä med plastfolie eller så? 🙂

  • Ska man ta bort krämen från oreokakorna när man mixar?

  • Tror du att det går att ha den i frysen några dagar innan servering?

  • Måste man ha med gelatinblad?

    • A
      Emma Brink Rask

      Du behöver ett geleringsmedel, men du kan byta mot vegegel eller agar agar.

  • Hur länge ska den vara i frysen?

    • A
      Emma Brink Rask

      Den behöver bara vara i frysen för att sen ska vara finare att ta ur formen, då brukar det ta 5-6 timmar. Annars går det fint att den får stelna i kyl. Det tar också 5-6 timmar.

  • Hej! Så ljuvlig ❤️ Jag vill gärna servera den på min tesalong!
    Är det möjligt att använda agar agar istölllet för gelantin tror du? 😻

    • A
      Emma Brink Rask

      Det tror jag går fint! Har inte provat själv dock. Men läsa på paketet hur mycket som motsvarar ett gelatinblad.

  • Therese

    Men du, vilket märke har du på formarna? Jag hittar bara såna med veckade kanter, och jag vill ju ha EXAKT sådär raka, släta kanter som du har på bilderna?

    • A
      Emma Brink Rask

      Det är en silikonmatta med 8 formar från Silikomart. Jag har köpt den på lyckasmedmat.se

  • Eva holm

    Ska man ha löstag bara kanter och va får man tag i sådana?.

    • A
      Emma Brink Rask

      Ja, det behöver du ha. En vanlig springform som du kan köpa på ICA funkar bra.

  • Vad använder du för formar?

Lämna ett svar till Emma Brink Rask (Avbryt svar)

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg