Oreobotten, saltkolasås och mjölkchokladcheesecake. Ett av bloggens mest populära recept, nu i bakelseform.
Som ni älskade mitt recept på Mjölkchokladcheesecake med oreobotten och saltkolasås, det blev direkt ett av de mest populära recepten på bloggen. Även hemma hos mig var det en hit, så när nu ett av barnen fyllde 14 och fick önska sig födelsedagstårta så önskade han sig just den. Jag gillar ju inte att baka samma sak två gånger, i alla fall inte med exakt samma utförande, så jag funderade på hur jag skulle kunna göra något annorlunda. Svaret blev att göra dem som bakelser. Om man bara har en silikonform så är det en enkel match. Det går såklart också att göra dem i muffinsformar, eller i muffinsplåt, men de får inte riktigt den knivskarpa kanten då. Det är bara att följa det gamla receptet, men att dela upp det och göra den i miniformar.
Här kan ni köpa muffinsformarna i Silikon.
Jag fuskade till och med och kokade inte egen kolasås utan tog färdig dulce de leche som jag tillsatte salt till, och det blev faktiskt också väldigt väldigt gott!
Receptet nedan är halverat från originalet, men ni kan såklart lika gärna använda det om ni hellre vill.
Som vanligt har jag använt lite mindre gelatin än man egentligen behöver för att kunna hantera kakan. Det är för att jag verkligen vill ha den krämig, helt utan motstånd när man sätter gaffeln i den. Lägg därför kakan eller bakelserna på ett fat när de är frusna och låt dem tina i kylen utan att röra dem. De håller formen fint, men är känsliga för beröring, då blir de lätt märke i dem.
Jenny
Täcker du silikonformarna med exempelvis plastfolie när du fryser in bakelserna fyllda med cheesecake?
Rebecca
Bakchoklad eller valfri choklad ? 🙂
Emma Brink Rask
Valfri, jag skulle dock aldrig använda bakchoklad till nånting. Välj en god choklad istället.
Rebecca
Det står mjölkchoklad, menar du valfri mjölkchoklad eller bakchoklad? 🙂
Jennie
Hej! Har silikonformar som är som är en halv cm lägre än dina och inte lika raka i formen. Tror du det blir ett problem?
Emma Brink Rask
Det går säkert fint. Se bara till att kexen hamnar upp en bit på kanten, och att inte kolan går över den kanten.
Birgita
Hej! Kan man göra de i glas?
Emma Brink Rask
Det går fint!
Malin Hansson
Kan man gjuta chokladcheesecaken i kupol formar eller den är svår att få ut sedan?
Emma Brink Rask
Du kan gjuta cheesecaken, men den måste vara frusen när du tar ut den ur formarna. Om du ska göra med kolasås och oreobotten så funkar det dock inte, eftersom du måste bygga från rätt håll, du kan alltså inte lägga på kolasås och oreobotten på cheesecaken utan de måste vara underst.
Johanna
Om man gör denna kvällen innan nyår och låter den stelna i kylskåp går det bra att kanske spritsa lite på toppen som dekoration av samma som mjölkchokladcheescaken och också låta det stå till dagen efter? ☺️
Rörig fråga, hoppas du förstod
Emma Brink Rask
Hej, nej du kan inte spritsa denna cheesecaken.
Sara
Supergott, enkelt men känns lyxig!
Kristina
De gjorde succé och blev en bra avslutning på middagen på nyårsafton. Nu blir det att införskaffa silikonformar
Lotta Wahlgren
Kan man göra denna som en hel tårta i form med löstagbara kanter och måste man isåfall dubbla ingredienserna? Tack😀
Emma Brink Rask
Om du klickar på länken i första meningen i receptet så kommer du till ett sånt recept.
Sanna
Hej! Om jag tänkte använda en muffinsplåt i metall. Hur ska jag då få ur bakelserna? Ska jag klä med plastfolie eller så? 🙂
Emma Brink Rask
Det måste du göra då.
Julia
Ska man ta bort krämen från oreokakorna när man mixar?
Emma Brink Rask
Nej, allt ska med!
Ida
Tror du att det går att ha den i frysen några dagar innan servering?
Emma Brink Rask
I flera veckor utan problem!
Hanan
Måste man ha med gelatinblad?
Emma Brink Rask
Du behöver ett geleringsmedel, men du kan byta mot vegegel eller agar agar.
Sara
Hur länge ska den vara i frysen?
Emma Brink Rask
Den behöver bara vara i frysen för att sen ska vara finare att ta ur formen, då brukar det ta 5-6 timmar. Annars går det fint att den får stelna i kyl. Det tar också 5-6 timmar.
Lina
Hej! Så ljuvlig ❤️ Jag vill gärna servera den på min tesalong!
Är det möjligt att använda agar agar istölllet för gelantin tror du? 😻
Emma Brink Rask
Det tror jag går fint! Har inte provat själv dock. Men läsa på paketet hur mycket som motsvarar ett gelatinblad.
Therese
Men du, vilket märke har du på formarna? Jag hittar bara såna med veckade kanter, och jag vill ju ha EXAKT sådär raka, släta kanter som du har på bilderna?
Emma Brink Rask
Det är en silikonmatta med 8 formar från Silikomart. Jag har köpt den på lyckasmedmat.se
Eva holm
Ska man ha löstag bara kanter och va får man tag i sådana?.
Emma Brink Rask
Ja, det behöver du ha. En vanlig springform som du kan köpa på ICA funkar bra.
Carina
Vad använder du för formar?
Emma Brink Rask
Muffinsformar i silikon.