Chokladbrownie med mjölkchokladtryffel och kanderade hasselnötter

25 oktober, 2021

BETALT SAMARBETE MED HENKELL FREIXENET

Brownies med en krämig mjölkchokladtryffel och kanderade hasselnötter med havssalt.

Freixenet Asti

Tvärtemot vad man kanske tror så funkar det utmärkt att dricka ett sötare vin till sötsaker, jag upplever att sötman och bubblorna i vinet gör bakverken något mindre söta och det blir en perfekt balans.

Här har jag valt att match Freixenet Asti DOCG med krämiga chokladiga brownies med mjölkchokladtryffel, kanderade hasselnötter och havssalt. Upplevelsen blir en kombination av kallt, bubbligt, sött, krämigt, knastrigt, karamelligt och salt.

Freixenet Asti

Chokladrownie med mjölkchokladtryffel och kanderade hasselnötter

4/5(25)
Röster
Portioner: 8 brownies

Ingredienser:

Chokladbrownies

80 g smör

80 g mörk choklad

100 g socker (drygt 1 dl)

2 ägg

30 g vetemjöl (1/2 dl)

Mjölkchokladtryffel

125 g grädde (1 1/4 dl

25 g glykos

50 g mörk choklad

75 g mjölkchoklad

20 g smör

Flingsalt

Kanderade hasselnötter

90 g strösocker (1 dl)

15 g smör

50 g hasselnötter utan skal

flingsalt

Instruktioner:

Chokladbrownies

1. Sätt ugnen på 165 grader varmluft (180 grader vanlig ugn) och klä en form, 10×20 cm, ex en limpform.

2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt chokladen och smält den med smöret. Tag av kastrullen från värmen och rör ner sockret.

3. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda till sist i vetemjölet. Häll smeten i formen och grädda i ca 16–18 minuter. Kakan ska sätta sig men inte kännas helt torr, det är en brownie så den ska vara lite kladdig. Tag ut kakan och låt den svalna. Ställ den sedan i kylen och låt den bli riktigt kall. Dela den sedan i 8 lika stora delar.

Mjölkchokladtryffel

1. Koka upp grädde och glykos i en liten kastrull.

2. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Häll över den kokande vätskan. Låt stå i någon minut och mixa sedan med staxmixer. Tillsätt smöret och saltet och mixa i någon minut.

3. Låt tryffeln stå framme i rumstemperatur över natten tills den har en krämig konsistens.

Kanderade hasselnötter

1. Häll sockret i en tjockbottnad panna och smält till gyllenbrunt. Rör ner smör, nötter och salt. Häll ut på ett bakplåtspapper och låt stelna. Hacka sedan grovt.

Bred ut tryffeln på varje brownie och strö över grovt hackade nötter.

Dela det här inlägget:
3 kommentarer
Visa kommentarer eller kommentera
  • Camilla Adlerson

    Alltså den här brownien var det godaste jag ätit i den vägen! Perfekt med den lite sega tryffeln ovanpå och de sockersaltade nötterna. Jag har inte ord för att säga hur gott det var. Vi delade hela kakan i 4 delar och mölade i oss! Tack snälla för detta oförglömliga bakverk! (Det var väldigt lättbakat också!)😋😋😋

  • Får ganachen ”fel” konsistens om man skulle ta mest mörk choklad istället för mjölkchoklad (bara för att jag gillar mörk choklad bättre), eller spelar det inte så stor roll? 🙂

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg