Chokladbollar med marängsmörkräm

26 juli, 2019

Marängsmörkräm med choklad är basen i de här supersmarriga chokladbollarna med klassisk smak.

Det känns som att alla hela tiden hittar efter sätt att förnya chokladbollen. De märkligaste smaker och olika varianter med bakverk med chokladbollstema har kommit de senaste åren. Smaken på de här är helt klassisk med tillvägagångssättet skiljer sig ganska mycket från det ”vanliga” sättet.

Basen till de här bollarna är nämligen en marängsmörkräm med choklad. Och ja, varför ska man göra något enkelt krångligt? Well, varför inte? Väldigt gott blir det hur som helst. Och skulle det vara så att du kanske har lite marängsmörkräm över från en tårta så passar det ju utmärkt att göra chokladbollar av det som blir kvar.

Hur skiljer de sig från vanliga bollar då? Eftersom basen är en marängsmörkräm med riktigt choklad så blir de luftiga och med en rejält vuxen chokladsmak.

Följ @brinkenbakar på Instagram för fler bilder, filmer och inblick bakom kulisserna.

Chokladbollar med marängsmörkräm

4.5/5(3)
Röster
Portioner: Ca 20 chokladbollar

Ingredienser:

1 äggvita

80 g socker (knappt 1 dl)

110 g rumsvarmt smör

100 g mörk choklad (ca 60%)

120 g havregryn (knappt 3 dl)

12 g kakao (2 msk)

1 tsk espressopulver

2 tsk vaniljsocker

Ett par nypor flingsalt

Instruktioner:

1. Börja med att ta fram smöret i tid så att det verkligen är rumsvarmt.

2. Smält chokladen över ett vattenbad och ställ åt sidan för att svalna.

3. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad till ca 60 grader, eller känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält.

4. Vispa sedan tills marängen har svalnat, det tar minst 10 minuter.

5. Addera lite smör i taget tills du fått en glansig och fin smörkräm.

6. Tillsätt den smälta chokladen och fortsätt vispa.

7. Blanda havregryn, kakao, espressopulver, vaniljsocker och salt och blanda ner det i smörkrämen. Fortsätt vispa i ett par minuter så att havregrynen finfördelas.

8. Spritsa ut lika stora klicka på ett bakplåtspapper och ställ in i kylen. När bollarna är kalla, rulla dem runda och rulla dem i kokos.

Dela det här inlägget:
1 kommentar
Visa kommentarer eller kommentera
  • Kan man frysa dessa? Ska baka till en babyshower och måste tyvärr baka flera dagar i förväg denna gången. Tänkte rulla i blått strössel =)

Skicka din kommentar

Om Mig

Hej! Jag heter Emma Brink Rask, välkommen till Brinken Bakar! Här samsas enkla recept med lite mer avancerade. Mina bakverk och desserter är ofta inspirerade av proffsen, men med mina instruktioner och tips kan alla baka dem hemma i sitt kök.

Följ mig
Mina böcker

Nyhetsbrev
Vill du få utvalda recept, tips och nyheter i din inbox varje vecka? Se till att signa upp dig på mitt nyhetsbrev!

Mina favoriter

Bästa bakblogg