Vem älskar inte chokladbollar? Alla älskar chokladbollar! Det är dock roligt att variera något som har sett likadant ut sen urminnes tider. Chokladbollar får ju lätt också en liten “barnkalas-stämpel”. I det här receptet har jag försökt att göra dem lite mer vuxna genom att göra dem på brynt smör och kaffe och rulla dem i rostad kokos.
RECEPT
100 g smör
3 dl havregryn
1 dl rårörsocker
1 krm vaniljpulver
1/2 dl kakao
1/2 krm salt
2 msk starkt kaffe
Kokos att rulla dem i
1. Börja med att bryna smöret. Det ska bli sådär gyllenbrunt med en nötig knäckig doft. Det tar en liten stund. Men det klarar sig själv tills det börjar skumma, då är det dags att vakna och hålla ögonen på det så att det inte bränns.
2. Häll alla torra ingredienser i en bunke.
3. Tillsätt kaffet och smöret och rör om.
4. Ställ in in kylen tills smeten har stelnat, det tar 30-60 minuter.
5. Rulla sedan bollar och rulla i rostad kokos. Jag har också rullat några här i lilafärgad kokos, men det syns inte så väl. Om man vill färga kokos, lägg det i en plastpåse och lägg i lite hushållsfärg och skaka.